Moj vrt

Lipanj se već priprema za zimu

Košnja travnjaka

Tko misli da okućnicu i vrt može urediti kao statičnu, ma kako lijepu, zelenu pozornicu, odmah neka odustane. Vrtlarenje je jedan od najdinamičnijih poslova u kojem nema mjesta nervozi zbog asimetričnog rasta grana ili neujednačena rasta. Ili pak sušenja biljaka i slično- jer vrt je živ! On se ne da ukrotiti ni betonom ni asfaltom.  Osobito se voli ogledati s modernim alatima i strojevima. Najbolje je isplanirati ga sukladno ne samo željama nego i podneblju, veličini, novcu i osobito vremenu koje za nj možete odvojiti. Ako nemate vrtlara, čak i najmanje zahtjevan travnjak očekivat će vaš redoviti obilazak, makar škarama. Ne podcjenjujte zadovoljstvo rezultatima vlastitih zelenih ruku!

Zbog prognoza  o smjenjivanju natprosječnoga obilja vlage i vrućine, nemojte ošišati travnjak na prekratku ljetnu frizuru, nego je ostavite nešto dužom kako sunce travu ne bi spržilo sve do korijena. Bude li potrebno, preporučujemo radije češću košnju i “podšišavanje” (Stihl trimerima i čistačima).

Osušenu travu (sijeno) možete upotrijebiti i za malč oko cvijeća i povrća. Pogotovo ako su otkosi bujniji, ne ostavljajte je rasutu po travnjaku, jer će, osobito ako se navlaži, dio ispod nje požutjeti i možda se i razboljeti. Dok odmarate oči na travnjaku, provjerite usput pa ga prema potrebi osvježavajte zalijevanjem i prihranom te čupanjem eventualnoga korova. Tako ćete najbolje uočiti  da li je potrebna zaštita od bolesti i štetnika, jer ove godine natprosječno ima i jednoga i drugoga.

Dok odmarate u hladovini, ne propustite promotriti živice , krošnju ili brajdu vinove loze ispod koje sjedite. Djelujte po potrebi, a nije naodmet otrgati višak listova i podrezati višak grančica i grana, neovisno hoćete li upotrijebiti primjerice škare za živicu HSA-25 ili AKU, benzinske ili elektro škare odnosno pile AKU, benzinske ili elektro. Nešto će, dakako, završiti u kompostištu, a nešto će poslužiti za roštilj u vrtu ili kao ogrjevno drvo zimi u peći ili kaminu. Zato je najbolje da ga odmah narežete prikladno za loženje i ostavite da se dotad osuši.

Piše: Božica Brkan

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar