Cvijetnjak

Uvod u cvjećarstvo

orhideja

Kao jedna od najnježnijih i najromantičnijih vrtlarskih radova je uzgoj cvijeća, zbog svojih ukrasnih i dekorativnih sposobnosti omogućavaju vam dizajniranje vrta uz malo vrtlarske igre. Zato ćemo u ovom tekstu pisati o malom uvodu u cvijeće kako bi se upoznali sa tim ukrasnim biljkama.

Krenimo:

Za uzgoj cvjetnih vrsta na otvorenom koristimo sadni materijal jednogodišnjeg, dvogodišnjeg cvijeća i trajnih biljaka, koje se koriste za vrtove, za sadnju u posude, perivoje, zelene nasade i za dobivanje rezanog cvijeća.

Pelargonija 1

Pelargonija

JEDNOGODIŠNJE CVIJEĆE

To je cvijeće koje je ograničeno na jedan vegetacijski period, a unutar tog perioda ono prolazi kroz sve faze rasta i razvoja. U našem klimatu zbog niskih temperatura propada u jesen. Obnavlja se sjemenom.

DVOGODIŠNJE CVIJEĆE

To je cvijeće koje je ograničeno na dva vegetacijska perioda. U prvoj godini razvija vegetativne nadzemne dijelove, a kod nekih vrsta i cvijet. Poslije prezimljavanja prelazi u reproduktivnu fazu, donosi sjeme. Dolaskom viših temperatura i dugog dana razvoj mu se završava. Isto kao i jednogodišnje cvijeće obnavljaju se sjemenom.

Pelargonije na balkonu

Pelargonije na prozoru

TRAJNICE

To su trajne, zeljaste biljke. Kod nekih vrsta nadzemni dijelovi propadaju prilikom suše, niskih ili visokih temperatura. A, kod nekih vrsta nadzemni dijelovi se zadržavaju – zimzelene trajnice. Podzemni dio ostaje u zemlji . Obnavljaju se iz pupova i razvijaju svake godine cvjetove i izboje.

Piše: Sanela Predojević

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar