Abeceda biljaka

Malina

3147941568_857d2752ca_z-e1426490021226

Malina (Rubus ideaus)

Malina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža čiji plod je prepoznatljivo crvene boje i glasi kao jedan od najboljih antioksidansa.

Malina, kao i višnja, često se uzgaja za dalju preradu u prehrambenoj industriji, ali i u vrtovima uz ogradu, jer joj je potreban prostor za penjanje radi lakšeg pristupa. Kao grm s bijelim cvjetovima, malina može narasti i od 3,5 metara u visinu.

Divlja malina raste na rubovima šuma jer joj je potrebna vlažnost zraka i nešto sunca radi boljeg sazrijevanja plodova. Danas je poznato skoro 200 vrsta malina. Što se tiče uzgoja malina u vrtu, ona voli sjevernu stranu zbog veće vlage. Ako zemljište nije dovoljno vlažno, smanjuje se rod.

Kod izbora sadnice za vaš vrt, preporučujemo da ih nabavljate u specijaliziranim rasadnicima. Sadnica mora biti zdrava s razvijenim korijenom. Tlo prije sadnje mora biti očišćeno i obogaćeno gnojivom, a rupa u koju se stavlja sadnica mora biti dovoljno duboka, jer je glavni dio žila dugačak između 15 i 40 cm. Reznice se sade na razmak od 10 cm, a između redova mora biti razmak oko 50 cm. S obzirom na to da maline vole vlagu, bilo bi dobro ostaviti korijen u vodi na sat vremena prije sadnje. Poslije sadnje, treba odsjeći sadnicu na dužinu do 25 cm. Za dalje napredovanje maline, potrebno ju je čistiti od korova i napasti, te je redovito (jednom godišnje), orezivati tako što ćete ostaviti jednogodišnje grane za dalji rod, a stare ukloniti. Tako ćete uvijek imati mlade grane za rod. Malina donosi plod prve godine nakon sadnje, iako punu plodnost dostiže tek tri godine nakon sadnje.

Što se tiče zimskog mirovanja, malina ga započinje rano još u jesenjim mjesecima, a zimi može podnijeti temperaturu do -10°C. Ne smetaju joj ni proljetni mrazevi, jer kasnije počinje da cvjeta. Malina dozrijeva lipnju, a plod joj ima mnoga ljekovita svojstva.

Pomaže kod pravilnog rada crijeva, te je dobra za liječenje probavnih smetnji. Snižava šećer u krvi, izvrstan je izvor vitamina C, te je dobra zaštita od malignih bolesti. Osim ploda, koristi se i list maline u medicinske svrhe od kojeg se spravlja čaj protiv upale grla, crijevnih upala, prehlade, proljeva, kožnih bolesti, bolne mjesečnice i u menopauzi.

Što se tiče uporabe malina u kulinarstvu, naravno da ih je najbolje jesti svježe, ali od njih možete pripremati džem, sokove, kolače, sladoled ili što god vam padne na pamet. Ne možete pogriješiti. Prepustite mašti na volju.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar