Dekoracije

Najljuća papričica na svijetu

Netko vas ljuti? Ne dajte se, naljutite vi njih uz pomoć najljuće papričice.

Ukrasna papričica (Capsicum frutescense) naraste do 28 cm i uzgaja se zbog privlačnog i ukrasnog ploda jarke žute, crvene ili zelene boje.

Potječe iz Srednje i Južne Amerike i srodna je s jestivom paprikom, nije otrovna, ali je jako ljuta i bezukusna. Sadrži kapsaicin prirodni alkaloid koji je zaslužan za ljutinu. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka, a koristi se za vrlo ljute umake.

Jednogodišnja je biljka, ali u tegli u stanu može biti neki kraći period višegodišnja. Bacite papričicu kada joj se plodovi osuše. Nakon cvatnje koja se očituje bijelim, zelenkasto-bijelim ili zelenkasto žutim cvjetovima, stvara prekrasne plodove sjajnih boja. Prvo su plodovi žuti, zatim tamne i poprimaju crvenu boju, čak postoje i sorte ljubičastih plodova. Postoji više oblika, kuglasti, uspravni i čunjasti, za svačiji ukus. Priroda se uvijek potrudi svakoga zadovoljiti, pa je i ovu ljutu papričicu stvorila u raznim bojama i oblicima.

Preporučujemo kupovinu kvalitetnih sadnica koje možete kupiti kod specijaliziranih proizvođača ili u cvjećarni i supstrat za povrće.

Papričica traži toplo,lakše i plodno tlo, puno vode, visoku temperaturu i relativno visoku vlaga u zraku. Nije zahtjevna biljka, treba samo svjetla i svježeg zraka. Stavite je na balkon, ali ne na propuhu. Ljeti najviše voli biti vani, a zimi u toplim i suhim uvjetima brže će odumrijeti pa ako je moguće pronađite joj svježije mjesto.
Teglica na dnu neka ima rupu, ne pretjerujte sa zalijevanjem. Supstrat ne smije biti mokar, nego vlažan.

Ako ste je posadili u svježu zemlju nećete trebati prihranjivati, a ako ne zalijte jednom tjedno u doba cvatnje s tekućim gnojivom za cvjetnice.

Uživa u toplini, vlazi i ne podnosi sušu. Odaberite mjesto sa puno sunca, omogućite joj najbolje uvjete i vjerujte ona će sigurno biti ljuta.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar