Abeceda biljaka

Oman

3872059207_f20c599c77_b-e1426498566492

OMAN (INULA HELENIUM L.)

Ova biljka često je poznata i pod nazivima: alant, bijeli aman, velika trava, veliki korijen.

Porodica:  Oman je biljka trajnica.

Opis: Biljka često dosegne  preko 2 metra visine. Korijen joj je s vanjske strane smeđe boje, a  u zemlji je bijele boje. Ima slab miris i gorak okus. Cvjetovi su žute boje. Prirodno stanište su joj nizinska područja i najčešće se može naći uz obale potoka i rijeka kraj putova i željezničkih nasipa te uz rubove šuma. U nekim zemljama kao npr. u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj uzgaja se u vrtovima. Oman uspijeva u sunčanim i vjetrom zaštićenim područjima.

Ljekovita svojstva: Oman ima brojna ljekovita svojstva, a posebno je zanimljivo da se u svojoj pradomovini Aziji koristi kao biljka koja pospješuje protok krvi, uklanja zastoje te kao mast koja liječi mišićne i druge lomove. U srednjem vijeku omanovo vino igralo je znatnu ulogu kao ljekoviti napitak protiv svih bolesti glave, pluća, želuca, a i protiv svake vrste zaraznih bolesti. Korijen omana može se koristiti za pripremu čaja koji blagotvorno utječe protiv šećerne bolesti,  teškoća u želucu,  prekomjerne sluzi u crijevima, proljeva, žutice, a povoljno utječe i na slabokrvnost te na čišćenje krvi.

Primjena u pučkoj medicini: Za pojačavanje apetita preporuča se žvakanje svježeg i dobro očišćenog korijena omana prije glavnog obroka.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar