Abeceda biljaka

Orhideja

orhideja_eklipse-media

ORHIDEJA (ORHIDACEAE)

Porodica: Orhidaceae ili kaćunovke

Opis: Postoji preko 750 rodova orhideje i preko 30 000 hibrida. Može se naći u svim mogućim bojama i veličinama i zato ju je teško točno fizički opisati. Smatra se kraljicom bilja. Orhideja ima cvijet s redom latica što se prostiru s vanjske strane krunice i poseban red latica s unutrašnje, po čemu je prepoznatljiva. Neke vrste orhideja imaju adventivno korijenje. Listovi su joj dugi, zeleni i prevučeni voskom koji štiti od isparavanja.

Njega: Orhideja originalno potječe iz tropskih krajeva i jedna je od težih biljaka za uzgoj. Postoje i različite međunarodne udruge koje se bave zaštitom orhideja. Ako ste dobili orhideju na poklon u punom cvatu, ne očajavajte i nemojte je baciti kada izgubi cvjetove jer je vjerojatno u periodu mirovanja.

Orhideja voli vlagu, svijetla mjesta na istočnoj strani, ali ne i izravno sunce i propuh. Najpovoljnije temperature za uzgoj kreću se od 15 do 30ºC.  Kako bi period cvjetanja što duže trajao, potrebno ju je ljeti zalijevati svaki drugi dan, a između zalijevanja prskati listove, nikako cvijet. Zimi ju je dovoljno zalijevati jednom tjedno, a u proljeće i jesen je dovoljna dva puta tjedno. Ako se pak odlučite za potapanje tegle u vodu, potrebno ju je potopiti na 4 do 8 sati, a zatim je staviti u suhu teglu. Poslje toga je ne treba zalijevati i do 10 dana u zavisnosti od uvjeta u kojima se nalazi.

Još jedan način održavanja vlage je držanje posude s vodom blizu orhideje, no nikako nemojte držati orhideju u vodi. Kao i kod svih biljaka, bitno je naći pravu mjeru i ne pretjerati. Orhideje imaju svoj period mirovanja kada ih je dovoljno zalijevati samo jednom u 10 dana i paziti da ne izgube potrebnu vlagu.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar