Voćnjak

Počela je berba maslina

Počela je berba maslina

Maslina (Olea europea) je voćka mediteranskog podneblja i njena berba je počela. Za njezin dobar urod je potreban jako veliki trud i velika ljubav prema ovoj voćki koja se uzgaja zbog plodova koji služe za proizvodnju maslinovog ulja i za prehranu.

Taj mali naizgled krhki plod je vrlo dragocjen. Zreli plod je boba, a njezin mesnati dio je bogat uljem.
Maslina je porijeklom inače iz Male Azije, a postoje divlja maslina i pitoma maslina. Razlika je u tome što divlja od pitome ima bodlje na granama.
No, mi nećemo govoriti o divljoj, nego o pitomoj maslini.
Kod nas se najviše uzgoja sorta Oblica za koju se smatra našom autohtonom sortom. Velika zastupljenost ovom sortom leži u njezinoj vrlo dobroj adaptabilnosti.

Voćka čiji izgled vara, jer djeluje nježno u pravilu može podnijeti velike udare vjetra, hladnoću i loša plitka skeletna tla, a nedostatak joj je neredovita rodnost.
Njezino razgranato kvrgavo stablo je srednje bujno, a krošnja je okrugla. List, meni najljepši dio te mediteranske voćke je sivozelene boje dugoljastog oblika.
Cvate sitnim, bijeličastim cvjetovima od ožujka do svibnja.

Maslinu možete uzgajati i kao ukrasnu biljku u svom domu, na terasi ili zimskom vrtu. Sobna maslina će vam podariti cvijet tek tijekom svibnja ili lipnja, a plodove u drugoj i trećoj godini života koji nisu jestivi. Ona će služiti kao ukras koji će vas podsjećati na more, kamen, plaže ili vas može napomenuti kako su sve prepreke u životu moguće, kao što mene često opomene baš zbog svojeg krhkog izgleda koje podnosi udarce “ispod pojasa”. Uzgajana u domu traži dobar supstrat mješavine treseta, pijeska i humusa, puno sunčevog svjetla, neka bude što duže na otvorenom, nemojte je nikako držati pored radijatora, tijekom ljeta je zalijevajte često, a zimi manje.

Ona uzima tako malo, u prirodi raste iz kamena, naučila je na teške uvjete, a daje moglo bi se reći blago. Maslinovo ulje!
Maslinovo ulje se dobiva tiještenjem zdravog ploda masline. Proces nije nimalo lak zadatak. Lako probavljivo ulje koje je bogato klorofilom, prirodnim antioksidansima (karotenom, polifenolom) i nezamjenjivim vitaminima A, D, K i E. Djeluje povoljno na srce i krvne žile, pomaže u borbi protiv raka i dijabetesa. Malo je kada se kaže blagotvorno.

I zato, dragi Maslinari, želim vam odličan urod i još bolje maslinovo ulje. Ako ne ide ekstra djevičansko, neka bar bude djevičansko.
Sa srećom!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar