Dekoracije

Podignite izgled svom vrtu!

pcela
Želite urediti svoj vrt, a ne znate što biste promijenili, dodali? Donosimo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći u odabiru.

Zasadite vlastiti povišeni cvjetnjak ili povišene cvjetne gredice! Ograđeni povišeni dio vrta daje dojam elegancije, šarma i podiže cijelu viziju vrta. Cvjetnjak možete podići pomoću kamena, drveta (PVC je materijal kojeg dizajneri predlažu za podizanje), te možete dizajnirati svoju gredicu na način na koji želite u oblik koji Vam odgovara. Jako je bitno dobro učvrstiti gredicu u zemlji, za što se obično iskopa mali jarak dubine do 10 cm i tako se gredica „ukopa“ u tlo.

Pored Vaših cvjetnih gredica i raskošnih povišenih cvjetnjaka, možete ugraditi i vlastiti vrtni kamin ili roštilj, koji su savršena funkcionalna dekoracija za one koje vole provoditi vrijeme vani. Vrtni kontrastni efekt – vatra i voda ovdje se savršeno spajaju pogotovo ako je u Vašem vrtu i bazen ili jezerce, odnosno čak i elegantno osvjetljene vodene vrtne prskalice u kobinaciji s romantičnim odsjajem vatre po noći stvara savršenu atmosferu za odmor i opuštanje.

Sustav za navodnjavanje, pumpe, prskalice i automatsko zalijevanje – da ili ne?

Pravilno isplaniran sustav za navodnjavanje omogućuje smanjenu potrošnju vode i onemogućuje prekomjerno navodnjavanje. Postoje različiti sustavi – prskalice za male i veće domete, komponente cijevi s regulacijom pritisaka i nekoliko mlazova, a na programatoru se podešava vrijeme navodnjavanja svakog ventila. Ugradnjom sustava za navodnjavanje nećete se morati brinuti oko zalijevanja, pošto je ono automatizirano, smanjit ćete potrošnju vode, a možete i bezbrižno otići na ljetovanje, a Vaše biljke će se same i dalje navodnjavati.

Iskoristite prazan zid kuće ili ogradu koje se prostiru uz Vaš vrt i zasadite biljku penjačicu. Naizgled obična biljka može postati efektni ukras u vrtu. Prilikom sadnje se poigrajte maštom i iskombinirajte npr. s ružom penjačicom koja će još više upotpuniti izgled vrta. One su savršeno rješenje i za prekrivanje ograda i stupova, a cvjetaju od ljeta do jeseni.

Kako i kada saditi?

Penjačice treba saditi u proljeće, a korijen mora biti pokriven s oko 5 cm. Na mjesto gdje ste posadili penjačicu najbolje je postaviti kamene oblutke kako bi zaštitili zemlju.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar