Voćnjak

Posadite ogrozd

Posadite ogrozd

Ne znam jeste li čuli za voćku ogrozd (Ribes uva-crispa) koja je bila jako popularna u prošlosti i zanemarena je bez ikakvog valjanog razloga. Vi joj možete vratiti staru popularnost ako počnete sa uzgojem ove orginalne biljke. Istaknimo ogrozd u vrtu i dajmo mu šansu. Neka se suprotstavi svim ostalim voćkama i pokaže im kako je neobičnost itekako na cijeni.

lako se uzgaja, tako da nemate brige, mana mu je trnje koje je oštro. Svi znamo onu izreku preko trnja do zvijezda, u ovom slučaju ću reći preko trnja do ogrozda.
No, postoji rješenje, ravnajte rast u obliku grma i primijenite kordon koji će vam olakšati branje plodova kako bi ostali čitavi.
Postoje zelene, crvene i žute sorte ogrozda.

Zemlja za uzgoj ogrozda treba veliku količinu organskog materijala i traži sunčano otvoreno mjesto, malo sjene neće škoditi.
Sadite ga između jeseni i početka proljeća na razmak od 1.5 m. Nemojte okopavati jer je korijen odmah na površini pa ga možete oštetiti. U proljeće malčirajte debelim slojem gnoja.
Uzgajajte ga u obliku grma, kordona ili stabalca. Kod grma pazite da ima otvor u sredini kako bi zrak slobodno kružio.

Ako ih želite jesti sirove berite ih kada dozriju, a ako ih želite pohraniti onda ih berite prije no što plodovi sasvim dozriju.

Ptice mogu napasti ogrozd u proljeće, a najčešća bolest je pepelnica koju izaziva gljivica Sphaerotheca mors uvae i gljivica Micoshera grossulariae. Znakovi napada se uočavaju prvo na lišću poput bijele prevlake koja se brzo širi i mijenja boju u crvenu, lišće se suši, opada, a plodovi propadaju.

Napadaju ga i virusi, pa je zato potrebno kupiti isključivo zdravu sadnicu.

Ne mogu reći kako je trnovito ovo putovanje uzgoja ogrozda, ali ću ponoviti svoju vrtlarsku izreku preko trnja do ogrozda!

U nastavku vam donosimo video sa receptom soka od ogrozda.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar