Povrtnjak

Potager – dekorativni povrtnjak

Dekorativni povrtnjak, pa to zvuči fantastično. Takav povrtnjak se zove Potager i tko ga ne bi htio imati, ja vjerujem da svi maštamo o takvom šarmantnom vrtu.

Postoje kružni i čevrtasti oblici potagera i nije ga baš jednostavno dekorirati. To nije sve, mnogi vrtlari vole parcele koje su slobodno oblikovane, ne moraju biti geometrijske, mogu biti razdijeljene zaobljenim i zavojitim linijama. Teže ih je zasaditi, ali djeluju vrlo privlačno.

Patager ima gredice koje su okružene stazama, te staze služe pristupu gredicama koje su isto ukrasne, a mogu biti prekrivene šljunkom ili popločene kamenom ili opekom.

Gredice možete obrubiti niskom živicom kojoj će trebati nekoliko godina da se razgrana što će povrtnjaku još više dati na privlačnosti. Lukove možete staviti u sredini vrta ili ih možete natkriti voćkama, ako pak volite voćne grmove ili patuljasta stabla zasadite ih u središte gredice.

Možete točno isplanirati svaki korak u vrtu, povrtnice zasadite u blokove ili redove.

Možete slagati boje, recimo prekrasna crvenolisna salata može izgledati atraktivno među zelenim povrtnicama. Crvenolisnu salatu kada vidite i u voćarnama odmah je poželite kupiti zbog njenog izgleda, što sve onda radi u ovakvom vrtu, zasigurno zadivljuje. Crvena blitva će također pridonijeti vizualnom izgledu vašeg čarobnog vrta.

Peršin može biti granica između povrtnica ili ga upotrijebite za obrubljivanje. Grah bi bilo interesantno vidjeti kako raste preko lukova koja vise nad stazom. Mrkva, rabarbara, luk vlasac, poriluk, rajčica, budite kreativni, prepustite se. Pazite na plodored o kojemu sam ranije pisala kako se iste biljke godinu za godinom ne bi uzgajale na istom mjestu. Ovakvu dekoraciju ne viđate često, igrajte se u svom vrtu, pozovite djecu na igru, obitelj ili prijatelje koji će zasigurno uživati u ovakvom načinu maštovitog druženja i ugodnog vrtlarenja.

Dizajnirajte svoj očaravajući vrt!

 

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar