Povrtnjak

Povrtnice koje će rasti u djelomičnoj sjeni

povrce
Kako bi mogle lijepo rasti, svim biljkama je potrebna određena količina sunca. No, postoje povrtnice koje vole i djelomičnu sjenu. Za vrijeme ljetnih vrućina, popodnevna sjena je pravo olakšanje nakon par sati jutarnjeg sunca.

Za razliku od rajčica, krastavaca i patlidžana, kojima treba opskrbiti što je više moguće svjetla, lisnate povrtnice i mahunarke lijepo uspijevaju u djelomičnoj sjeni. Ako se odlučite tako uzgajati, ne zaboravite kako im je još uvijek potrebna dovoljna količina vode. Nesretna okolnost je što vodu i sjenu vole i puževi, pa ćete se morati pobrinuti da ne pojedu biljke, što možete postići posipanjem pepela ili taloga kave po zemlji.

Salate

salataLisnate salate su perjanice proljetnog vrta. Vole prohladna i svježa jutra, karakteristična za rano proljeće. Kombiniranjem sadnje različitih kultura, možete imati dulji period berbe. Za uspješan rast je dovoljno tri do četiri sata svijetla, koje ne mora biti izravno. Dobar izbor su rukola, zelena salata, špinat i kiseljak.

Zeleno povrće za kuhanje

keljLisnato povrće koje se najčešće uzgaja za kuhanje, poput kupusa i kelja, također će rasti u djelomičnoj sjeni, ali sporije i s manjim listovima nego što bi ih imali da rastu pod cjelodnevnim svjetlom. Brokula i blitva također mogu rasti u sjeni, ali im je potrebno osigurati najmanje tri do četiri sata sunca, najbolje ujutro.

Korjenasto povrće

korjenasto-povrceVećina korjenastog povrća može rasti u osjenčanim područjima vrta, ali će im trebati dulje vremena kako bi dostigli svoju punu veličinu. Neke od njih, poput mrkve i krumpira, se mogu brati još dok su male veličine. Rotkvicama treba omogućiti minimalno 4-5 sati sunca kako bi rasle brzo i ne bi postale drvenaste i ljute. Djelomična sjena će spriječiti brzo cvjetanje i nastanak sjemena.

Mahunarke

mahunarkeGrašak, grah i bob vole hladniju temperaturu, a sunce im je potrebno kako bi proizveli cvijet i mahunu. Ako ih sadite na prohladno i sjenovito mjesto, produžit ćete im vrijeme rasta. Grmolike mahunarke bolje uspijevaju u djelomičnoj sjeni nego li mahunarke koje rastu u visinu. Visokim sortama zrna sazrijevaju u kasnijoj sezoni i potrebna im je odgovarajuća količina sunca kako bi stabljike bile čvrste. Grmolike brzo rastu i vole uživati u hladu nakon 4-5 sati jutarnjeg sunca.

Začini koji vole sjenu

persinMnoge začinske biljke su brzog rasta, a u povoljnim uvjetima izrazito brzo krenu cvjetati. Ako se sade u polusjenovito područje, taj proces se može usporiti kako bi im listovi bili ukusniji. Korijandar, kopar i peršin će trajati duže ako im se osigura malo popodnevne sjene. Višegodišnjim biljkama poput vlasca, metvice i origana je potrebno dulje vrijeme kako bi se priviknulo na tlo. No, kada se to dogodi, mogu lijepo rasti sa samo tri sata dnevnog svjetla.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar