Vinoteka

Pozdrav iz vinograda

brother-995145_640

Činjenice o uzgoju vina u Hrvatskoj te dnevne i sezonske brige naših uzgajivača pročitajte u našoj novoj kategoriji vinoteka. Hrvatska je zemlja koja se može ponositi tako raznovrsnim reljefima, područjima koja su suha i topla, a sa druge strane vlažna i hladna. Vinogradarstvo u Hrvatskoj je grana poljoprivrede koja je prisutna toliko da je već postala tradicija određenih podneblja, a čini ju vrlo popularnom i u svijetu. Također Hrvatska ima veliki afinitet da pokriva područja dostupna svakome i za svaku granu poljoprivrede.

Od vinogradarskih regija imamo kontinentalnu i primorsku.

Netko želi brati gljive, netko želi brati svoje voće ili svježe povrće, netko uzgajati zdrave žitarice, a ima nas i koji bi ipak izabrali grožđe.

Od sjeverozapada hrvatske, istočnih predjela uz Dunav i obronke Fruške, Istre na sjeveru …pa do juga dubrovačke općine čini nas iznimno zanimljivom vinogradarskom zemljom.

Kiša, tuča, vjetar, suša… Zemlja smo sa velikim temperaturnim razlikama i 4 godišnja doba.

Koliko je to dobro vidi se u mogučnosti  za proizvodnju raznovrsnih kultivara vinove loze, laganijih i snažnih.

Različiti tipovi tla, različiti klimatski uvjeti čine različita vinorodna područja koja se dijele u pet vremenskih zona.

Svaka sorta ima svoje zahtjeve od ekspozicije, nagiba, osiguran broj sunčevih sati, a sve to ulazi u domenu nadmorske visine, također i propusnost tla i kapaciteta podzemnih voda.

Vinogradi bilo stari nasadi ili obnovljeni, a možda i novo podizani moraju imati brižnog vinogradara koji zna dobro osluškivati šta se dešavalo lanjskih godina, a isto tako šta bi se moglo naslutiti od iduće.

Ima tu dosta posla za jednog vinogradara početnika, od odabira terena i loznih cijepova, te kvalitetnog sadnog materijala, preko zaštite i prihrane do onog najveselijeg svakome vinogradaru i njegovom prijatelju- berbe.

Vinograd je tu završio, ali ne i vinarstvo koje je najbitnije zbog  same tehnologije vrenja grožđa i mošta.

A na kraju dolazi i podrumarstvo i sama kultura čuvanja vina.

Ipak ste se trudili cijelu vegetaciju da to uspije, pa makar i prvi pokušaj nije bio pun pogodak, na pravome ste putu.

Do godine živjeli!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar