Vinoteka

Pravac u Poreč na Vinistru!

wineglass-553467_1280

Taman su vinari iz Slovenije, Hrvatske i Italije proteklog  mjeseca predstavili svoje malvazije na 18. Festivalu Malvazije u Portorožu.  Predstojeći  festival “Svijet malvazija” u organizaciji udruge Vinistra, koji okuplja malvazije iz cijelog svijeta tek je zagrijavanje za najveću Istarsku manifestaciju godine Vinistra.

Vinistra- za neznalice slavi 23 rođendan!  To je Izložba vina, vinogradarske i vinarske  opreme, ali i neizostavnih pratitelja  maslinovih ulja i rakija, koja se održava od 13. do 15. svibnja 2016.

Za vinoljupce-  događaj koji se ne propušta, pa makar od tri navratili samo na jedan dan. Održava se  u Poreču, svake godine odaziv je u porastu , tako je lani bilo oko 11 000 posjetitelja.

A sada malo o onoj posebnoj kraljici Istre…Malvaziji!

Malvazija općenito podrijetlom je iz Grčke po čijem je otoku Monemvazija dobila ime , naziv je za cijelu grupu sorata kojih se broji preko 40.

Najviše kultivara je zastupljeno u Italiji kao npr. Malvasia bianca lunga (Lombardija, Sicilija i Sardinija). Malvasia lunga je identična sorta kao naša sorta Maraština, također poznata i kao Rukatac.

U novije doba nalazimo vinograde ove sorte u Kaliforniji, Australiji i Brazilu.

Malvasia di Sardegna je sorta za koju ampelografi tvrde da je istovjetna kao kultivar koji  se uzgaja u Španjolskoj i kod nas u  okolici Konavla,  dubrovačkom Malvasijom.

Moderna enologija malvazije danas seže do Madeire, sa sunčanog portugalskog otoka u Atlantskom oceanu koji je poznat po uzgoju banana i manga, našlo se slatko vino svjetske reputacije  koje se dobiva također od grožđa malvazije, a zove se kao otok Madeira.

Postoji i Malvasia Rosa i Malvasia Negra, Nera (crna sorta iz grupe malvazija).

Toj grupi koja je rasprostranjena po Sredozemlju pripada ona nama najbitnija Malvazija Istarska.

Za Istarsku Malvaziju ne postoji veza u genetskom profilu s drugim malvazijama, zato DNK analizom pokazuje vezu sa nekim našim sortama i tako se zaštićuje svojom autohtonosti.

Uzgaja se još od 13 stoljeća. Zastupljena je u Sloveniji i nešto vinograda na području Friulia(Italija).

Istriani ponosni na svoju Malvaziju još od 19. stoljeća sudjelovali su na europskim i svjetskim izložbama vina, prvo veliko priznanje istarska vina dobivaju 1902. godine na Svjetskoj izložbi vina u Torinu. Tada kreće ofenziva vinogradarsta u Istri.

Danas se štiti oznakom IQ – Istrian Quality. Riječ je o jedinstvenom sustavu nadzora vina u Hrvatskoj gdje vinari sami podižu bodovni prag za vina koja nose, a svrha im je ujednačenje i podizanje kvalitete istarskog  proizvoda. Oznaka IQ aktivan je sustav  kontole kvalitete koja se odvija na četiri razine: u vinogradu (kontrola prinosa), u podrumu (kontrola vinifikacije), kemijskom analizom i organoleptičkim ocjenjivanjem vina.

Postoji tu IQ za Svježu Malvaziju, Zrelu Malvaziju i IQ za Teran.

Malvazija ima bujnu vegetaciju, slabiju rodnost, na suhim i propusnim tlima može dati vino vrhunske kakvoće.

Odlikuje se od mutno žućkaste do slamnato žute boje, nekada ima zelenkaste ili zlatne tonove. Ugodnog je mirisa koje može podsjećat na voćne i cvjetne arome, u prvom planu jabuka, marelica, badem, cvijet bagrema, vinogradarske breskve, osjete se tu  i herbalne note do bijelog poljskog cvijeća.

Od mladih laganih vina do punih vina elegantnih okusa zrelog barriquea, istarska Malvazija nudi za svakoga neku priču.

Želite li pritom još nešto posebno pojesti uz Malvaziju onda preporučamo Boškarina ili zrele istarske sireve, naravno ni pljukance ne smijemo izostaviti sa tradicionalnim plodovima Istre tartufima, šparogama, patliđanima.

Navratite makar bili samo šetač u prolazu ili si priuštili malo širi doživljaj prirode i istarskog društva. Jer kako kažu stari Istriani, kvalitetno vino ćeš napraviti samo ako kvalitetno živiš!

Zato pravac na Vinistru da si pripišete još jedan kvalitetan dan.

 

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar