Jeste li znali?

Prepoznajte najčešća gljivična oboljenja kod biljaka

prepoznajte gljivična oboljenja

Mikroskopski male gljive i pseudogljive odgovorne su za 70% svih bolesti na bilju, zato ću vas danas upoznati sa tim opakim napastima.

Naravno bolesti ima jako puno, a ja ću vas probati uputiti u najčešća gljivična oboljenja.

PEPELNICA
Za ovu bolest ste svi čuli, vrlo je česta. Gljivica je koja parazitira na površini biljke tzv. ektoparazit. Pojavljuje se na listu, stabljici i pupovima. Prepoznaje se po pepeljastoj prevlaci koja se lako skida dodirom. Zaraženi dijelovi biljke se suše i odumiru.
Primjer za ovu bolest je pepelnica ruža koju uzrokuje gljivica Sphaerotheca pannosa koja napada sve ružine organe. Zatim pepelnica vinove loze uzročnik je Uncinula necator koju prepoznajemo po pepeljastoj prevlaci na listu, list se uvija, postaje tvrd, žuti, smeđi i otpadne. Pepeljasta prevlaka napada i grozd. Pepelnica jabuke uzročnik je Podosphaera leucotricha koja se očituju u vidu pepeljaste prevlake na listovima i cvjetovima.

SIVA PLIJESAN
Gljivično oboljenje koje je poznato i pod nazivom Botritis, uzročnik je Botrytis cinerea. Njena pojava otkrivena je 1845. godine u Londonu i kasnije se proširila. Pojavljuje se na stabljici, listovima, izbojima, pupovima, cvjetovima, petljkama, bobama…Na cvijetu se javlja u obliku sive maske, a na laticama u obliku pjega različite boje od boje latica. Pupovi se objese i poprime smeđu do crnu boju.
Na lišću se javljaju pjege crveno-smeđe ili plavkaste boje, a na stabljici izaziva polijeganje i njihovo propadanje. Hladno i vlažno razdoblje pogoduje razvoju plijesni, a najčešće se javlja u jesen i zimu.
Primjer za ovu bolest je siva plijesan krizanteme koja može zaraziti stabljiku, list, pup, cvat krizantema, a najosjetljivije su latice. Simptomi se vide u obliku vodenastih pjega koje se povećavaju, latice odumiru i otpadaju. Siva pahuljasta prevlaka je tipičan simptom ove bolesti. Siva plijesan vinove loze napada peteljku na kojoj uočavamo duguljaste pjege plavkaste boje, na mladicama tamne mrlje nepravilnog oblika, a vino ima miris na plijesan.

PLAMENJAČA
Razvoju ovog oboljenja pogoduje visoka temperatura i vlaga zraka. Zaraza se očituje u obliku blijedosivih nakupina ili mjehurastih pjega, listovi se izobliče, kod nekih kultura se i kovrčaju, napadnuti dijelovi umiru.
Primjer je plamenjača vinove loze koju uzrokuje gljivica Plasmopara viticola koju ćete prepoznati po žutim klorotičnim mrljama na listu koje s vremenom posmeđe. Cvijet i bobica su prekriveni bijelom prevlakom. Plamenjaču krumpira uzrokuje Phytophtora infestans koju prepoznajemo po žučkastim pjegama na lišću koje posmeđe, kasnije se simptomi vide na stabljici i gomoljima.

HRĐE
Bolest se javlja na listu, u kasno proljeće nastaju mali bijeli prištići, a zatim smeđi jastučići koji pocrne. Mogu se uočavati i svijetložute pjege, u sredini bez boje koje mogu biti razbacane po listu ili kružno raspoređene. Razvoju bolesti pogoduje visoka vlažnost zraka i visoka temperatura.
Primjer je hrđa šljive uzročnik Tranzschelia pruni spinosae koja se prepoznaje po jastučičima tamno crvene boje na lišću, može doći i do lošeg dozrijevanja plodova, izostanka cvatnje iduće sezone i iscrpljivanje voćke.

KONCENTRIČNA PJEGAVOST
Bolest se javlja na listovima i na stabljici. Simptomi su crvenosmeđe koncentrične pjege sa sivom sredinom, mogu biti i smeđe sa purpurnim rubovima na listovima. Na stabljici se uočavaju tamnosmeđe izrasline nalik na tumore.
Primjer je koncentrična pjegavost rajčice uzročnik je Alternaria solani. Smptomi su smeđe ozljede koje zahvaćaju struk rajčice, a na listovima i plodovima uočavamo smeđe pjege. Koncentrična pjegavost lista krumpira uzročnik je Alternaria solani koja na lišću izaziva žučkaste pjege koje posmeđe i unutar pjega vidimo koncentične krugove.

BIJELA TRULEŽ
Uzročnik je Sclerotinia sclerotiorum. Štete od ove bolesti nastaju u uslovima produženog hladnog vremena i stalne vlažnosti zemlje. U početnoj fazi razvoja bolesti dolazi do polijeganja i propadanja. Prvi znak bolesti su prstenaste vodenaste pjege koje se razmekšavaju i zatim dolazi do bijeličaste vunaste nakupine.
Primjer je bijela trulež rajčice koja se pojavljuje na stabljici kao duguljasta vodena pjega koja se širi. Na svim napadnutim mjestima stvara se snježno bijeli pahuljasti micelij.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar