Moj vrt

Priprema vrta za proljeće

Proljeće u vrtu

Uz prve znakove proljeća dolazi i pravi trenutak da razmislite kako urediti svoj vrt. Bez obzira je li vaš vrt na balkonu ili dvorišni, dolaskom proljeća potrebno je olakšati trajnicama buđenje iz zimskog sna, a zemlju pripremiti za nove zasade. U slučaju da vam se čini kako je zemlja još uvijek prehladna za sadnju i mislite da ona neće dati željene rezultate, pričekajte nicanje prvog korova.

Prije svega, morate pripremiti i vaš alat za predstojeću sezonu vrtlarskih radova. Drvene dijelove alate možete premazati lanenim uljem, a metalne iščetkati oštrom četkom kako biste uklonili zahrđale dijelove. Naoštrite škare za rezanje i premažite uljem dijelove s pregibima.

Kasna zima je pravi trenutak da pripremite zemlju za sadnju posipanjem organskog gnojiva. Gnojivo se ne ukopava nego se ostavlja kao gornji sloj koji će procesom raspadanja da prodre u dublje slojeve zemljišta.

U slučaju da imate travnjak u vašem vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad (osušeno lišće, grančice, otpale plodove s drveća i sl.). U travnju možete ošišati staru travu i dopuniti je sijanjem nove. Rastu stare trave može pomoći i ako je dohranite.

Vrt u proljeće

Što god da planirate gajiti, potrebno je pripremiti zemlju usitnjavanjem. Ako ste zemlju prekopali još u jesen I pripremili je za zimu, sada će vam biti mnogo lakše da je još jednom prekopate prije sadnje.

Potrebno je pregledati ukrasne grmove i ruže.  Smrznute grane odrezati, a one koje se na određenim mjestima gusto prepliću, prorijediti kako bi imale dovoljno prostora za rast.

Ako u vrtu planirate gajiti povrće, kasna zima i rano proljeće su pravo vrijeme za sadnju sjemena patlidžana, paprike i rajčice, u tegle gdje će isklijati. Ovisno o vremenskim uvjetima, krajem travnja ili početkom svibnja ih se presađuje u zemlju.

Ako ste u jesen zasadili lukovice, one će u proljeće biti u punom cvatu. Kada procvatu, uklanja se cvjetna stabljika, a listovi se ostavljaju kako bi se osušili.

Cvijet kao što je jaglika (jaglac) cvjeta u rano proljeće. Već se može naći na tržnici za sadnju, tako da je idealan za osviježenje vrta. U slučaju da se previše raširio po vrtu, možete ga oblikovati i presaditi na mjesta koja vam odgovaraju.

Dolaskom proljeća i tržnice počinju s ponudom sve raznovrsnijeg bilja. Ako niste sigurni što biste željeli saditi, inspiraciju sigurno možete pronaći i tamo.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar