Moj vrt

Prirodni pesticidi

ttp://vrt.hr/wp-content/uploads/2015/04/bubamara.jpg
Isprobajte prirodne sastojke u borbi protiv nametnika koji štete vašim biljkama.

Pružite svom vrtu priliku da raste uz pomoć prirode i bez agresivnih sredstava. Neke metode sadrže malu količinu blagog, ekološki prihvatljivog deterdženta za pranje posuđa u kombinaciji s drugim sastojkom pa zato prvo isprobajte metodu na jednoj biljci kako bi vidjeli učinak pesticida. Korištenjem prirodnih pesticida štitite i koristite sebi i svojem zdravlju, a ne zagađujete okoliš dodatnim kemikalijama. Nabrojat ćemo više metoda koje možete koristiti.

Pripravak od povrća
Za pripremu prvog pripravka koristimo povrće. Povrće koje morate pripremiti su ljute papričice, češnjak ili luk. Smjesu ćete napraviti tako da  115 grama ljutih papričica, češnjaka ili luka nasjeckate te izmiksate u blenderu tako da dobijete gustu pastu. Pasti dodajte 500 ml tople vode, dobro izmiješajte te zatim stavite u staklenu ili plastičnu posudu koju ostavite oko 24 sata na toplom, sunčanom mjestu. Nakon cijelog dana sunčanja, pažljivo procijedite smjesu, a tekućinu koju dobijete stavite u čistu posudu s raspršivačem te poprskajte po napadnutoj biljci svaka 4-5 dana. Nametnici bi trebali nestati već nakon tri dana, a napominjemo da pažljivo rukujete ovim pesticidom da vam ne uđe u oči.

Mješavina ulja i blagog deterdženta
Izaberite neki blagi oblik deterdženta bez dodanih mirisa i antibakterijskih svojstava, a ulje može biti biljno ili suncokretovo. Pomiješajte jednu žlicu deterdženta s 250 ml ulja, a zatim uzmite 2 i pol žlice te tekućine i pomiješajte s 250 ml vode. Stavite mješavinu u bočicu s raspršivačem i dobro protresite. Isprobajte mješavinu na jednoj biljci kako bi vidjeli učinak, a ako primijetite da šteti biljci, probajte drugi p drugi deterdžent. Ova smjesa je učinkovita protiv jajašca i nezrelih ličinki pa poprskajte mjesto gdje vidite jajašca, uključujući i ispod listova.

Naranča i Castile sapun
Castile sapun u tekućem obliku je prirodan, blag i napravljen od maslinovog ulja. Možete ga pronaći u boljim eko trgovinama. Ogulite naranči  koru te prelijte s 500 ml kipuće vode i pustite da odstoji oko 24 sata na toplom. Procijedite koru,  a u tu tekućinu dodajte par kapi Castile sapuna i dobit ćete vodu koja je bogata citrusnim uljem koje dobro djeluje protiv nametnika bez oklopa, poput puževa i nekih kukaca. Sapun s pepermintom ima još bolji učinak. Stavite mješavinu u posudu s raspršivačem i poprskajte po kukcima. Ovo sredstvo je odlično protiv mrava i žohara.

Sušene krizanteme
Pomiješajte  115 grama sušenih krizantema s jednom litrom vode i kuhate oko 20 minuta. Kuhanjem ćete osloboditi kemijski spoj piretrin iz krizanteme, koji paralizira mnoge kukce. Smjesu procijedite, tekućinu stavite u spremnik a raspršivačem i poprskajte po zahvaćenim dijelovima biljke, a možete i cijelu. Ovaj pesticid možete čuvati najviše oko dva mjeseca jer nakon toga gubi učinkovitost.

Ulje Neema
Za ulje neema mnogi kažu kako je ono vjerojatno najdjelotvorniji prirodni pesticid. Pomiješajte 15 mililitara ulja s pola žličice blagog deterdženta za pranje suđa, a zatim razrijedite s dvije litre tople vode. Ulijte u spremnik s raspršivačem i  odmah koristite na vidljivo zahvaćenom dijelu biljke.

Listovi koprive
Izvrstan pripravak protiv biljnih uši napravite od jednog kilograma svježih i usitnjenih listova koprive ili od 200 grama suhe koprive i 10 litara vode. Ostavite koprivu da odstoji 24 sata u vodi, a zatim procijedite i koristite prskajući po biljkama svakih 3-5 dana.

Ostale metode
Protiv lisnih uši,hrđe,grinja i gusjenica djeluje pripravak od 300 grama svježih listova i cvjetova pelina ili 30 grama suhog pelina i 10 litara vode.Pripravak neka odstoji 3 dana i spreman je za upotrebu.

Zasadite li neven ili kadificu u svoj vrt otjerat ćete nametnike i gljivice.Vašem vrtu koriste životinje poput ježeva i ptica, pa zato slobodno postavite kućicu za ptice okrenutu prema jugoistoku i ostavite im nešto hrane i vode. Protiv dosadnih puževa iskoristite fino mljevene ljuske jajeta koje ćete posipati poslije kiše oko biljaka.

Metoda i pripravaka ima mnogo, a mi savjetujemo da pokušate pesticide koristiti za određene nametnike. Poprskajte po njima kada pregledavate biljke tako da ne uništite i one dobre kukce poput bubamara i bogomoljki. Možete kombinirati sredstva poput onog s uljem neema i pesticid s krizantemama za bolji učinak. Pesticide koristite s oprezom i prvo isprobajte na jednom dijelu biljke jer ipak ne možemo predvidjeti hoće li nanijeti štetu i njima. Oprezno rukujte njima i pazite da se ne poprskate po očima. Nadamo se da će vam ove metode biti korisne, a dojmove slobodno pišite u komentare.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar