Moj vrt

Proljeće u vrtu

Proljeće u vrtu

Vaše biljke će sigurno osjetiti dolazak proljeća prije vas. Duži dani i veća količina sunčeve svjetlosti su jasni signal za biljke da počnu tjerati nove izdanke i postaju aktivniji u proizvodnji hranljivih tvari, samim tim se i povećava potrošnja vode.

S obzirom da je u rano proljeće moguća češća promjena vremena, treba biti pažljiv sa češćim i obilnijim zalijevanjem. Treba pažljivo promatrati koliko biljka vuče vlage i u skladu sa tim zalijevati. Postarajte se da supstrat uvijek bude dovoljno vlažan. Biljka ne smijebiti potopljena u vodi, ali također ne smije ni da bude u presuhom zemljištu. Pogledajte naš tekst o zalijevanju. Proljeće je pravo vrijeme za presađivanje sobnih biljaka. Treba obratiti pažnju kada je pravi trenutak da presadite vašu biljku. Ako je biljka još uvijek u fazi mirovanja, mogao bi biti prevelik šok za nju.

Također, najbolje bi bilo presaditi biljku u veću posudu, da bi imala prostora da se dalje razvija, kao i u slučaju prekomjernog zalijevanja, smanjuje se vjerojatnoća prevelike namočenosti biljke. Kada se kod sobnih biljaka pojave prvi novi izdanci, to je pravi trenutak da se posvijetite obrezivanju i oblikovanju biljke. Uklonite stare i suhe listove i grančice da biste ljepše oblikovali vašu biljku, kao i da biste dali prostora mladim izdancima da se razvijaju.

Biljkama koje intenzivno cvjetaju u proljeće, kao što je jaglac, potrebno je ukloniti cvjetove kada ocvatu, jer na taj način ostavljamo biljki energiju za dalje cvjetanje.

Budite pažljivi sa dodatnim gnojivom u proljeće. Previše gnojiva može prouzrokovati pretjeran rast biljke bez dovoljno otpornosti. Preporuča se upola manja doza od one koja piše na ambalaži. Također, biljci ne treba dodatno gnojivo ako je nedavno presađena, kao i ako je supstrat suh. Svježe presađenu biljku treba dodatno prehranjivati tek 6-8 nedjelja nakon presađivanja. Također, nemaju sve biljke jednaku potrebu za prehranjivanjem. Biljke koje proizvode puno novih listova treba jednom tjedno prehranjivati ili čak jednom u dva tjedna, dok biljke koje proizvode manje lišća treba prehranjivati svakog trećeg ili četvrtog tjedna.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar