Povrtnjak

Rajčice

paradajz
Upoznajte svoje rajčice kako bi vam pružile najsočnije crvene plodove.

Većina od vas zna kako su rajčice botanički voće, ali ih ipak konzumiramo kao povrće. S obzirom na to uzgajate li rajčicu u vrtu ili na balkonu, postoje dvije glavne skupine – niske ili grmolike i visoke sorte. Niski kultivari su prikladniji za uzgoj u vrtu na otvorenom jer brže zriju. Uzgajajte ih na osunčanim, zaklonjenim gredicama ili posudama koje su smještene na toplom mjestu. Visokim sortama je potrebno omogućiti potporanj za rast jer plodove daju na uspravnoj stabiljci.

Za uzgoj rajčice u hladnijoj klimi birajte sorte poput koktel rajčice ‘gardeners delight’ i ‘sungold’, te ranu grmoliku sortu poput ‘red alert’. Grmolike koktel rajčice su idealan izbor za viseće košare. Potrebno im je manje vremena za sazrijevanje i prije će biti spremne za berbu. Pobrinite se da košara i kuka mogu podnijeti teret obilnog uroda.

Lijepe presadnice ćete dobiti ranom sjetvom u zatvorenom prostoru na toplom. U rano ljeto, kada noći postanu toplije, možete započeti presadnju na pripremljeno mjesto. Rajčice vole neutralno ili lagano kiselo tlo, a njihovom rastu pomaže gorka sol bogata magnezijem, te gnojiva bogata kalijem. Pokušajte i s mljevenim ljuskama jajeta koja će biljkama pružiti dozu kalcija. Zasadite sadnicu do 5 cm dublje nego li je bila posađena u posudi i dobit ćete snažnu, dobro ukorijenjenu biljku.

Rajčicama je potrebna redovita pažnja

Rajčice ponekad mogu biti zahtjevne, zato se pobrinite da ih zalijevate i prihranjujete redovito, ali ne preoblino jer ćete dobiti neukusne plodove s tvrdom kožom. S prihranom jednom tjedno započnite kada se pojave prvi cvjetovi. To se osebno odnosi na biljke uzgajane u posudama. Visoku sortu morate dobro povezati uz štap kako bi biljka rasla uspravno i lakše podnijela teret plodova. Redovito uklanjajte izdanke koji rastu sa strane između glavne stabiljke i peteljki listova jer biljka tako uzaludno troši energiju na njihov rast i razvoj. Razvoj plodova možete ubrzati tako da, kada se razviju plodovi, odrežete sve velike listove koji ih zaklanjaju. Ovim postupkom ćete poboljšati protok zraka i pružiti plodovima više svjetlosti, a spriječiti ćete razvoj gljivičnih oboljenja.

Poradite na prevencijii bolesti tako da pažljivo zalijevate biljku oko korijena, a ne namočite listove. Rajčicama je važno osigurati dobar protok zraka između stabiljka. Vrste poput ‘ferline’,’legend’ i ‘fantasio’ su otpornije na bolesti. Posadite bosiljak koji će odvući nametnike od vaših rajčica, a pokušajte i s drugim saveznicima poput dragoljuba, celera i peršina. Rajčice redovito prskajte mješavinom mlijeka i vode ili sode bikarbone, a nakon kiše obavezno ponovite postupak.

Plodovi rajčice pomažu u prevenciji niza bolesti

Omiljene rajčice su bogate antioksidansima, vitaminima C i E te beta-karotenom, a svojom jedinstvenom kombinacijom zdravih minerala, antioksidansa i likopena sudjeluje u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Dokazano regulira masnoću u krvi, a pripisuju joj  i antikancerogeno i protuupalno djelovanje. Stabiljka, lišće i zeleni plodovi sadrže otrovni alkaloid  solanin koji u plodu nestaje sazrijevanjem, a njegova količina se smanjuje  kiseljenjem zelenih rajčica kojih ipak ne bi smjeli pojesti više od 100 grama.

Ljudi su rajčicu dosta kasno počeli koristit u prehrani, no ubrzo su opisali  i njeno afrodizijačko svojstvo. Zato i ne čudi francusko ime ‘ pomme d’amour’. Posegnite za zdravljem u obliku crvenog ploda i uživajte u bogatom okusu ovog ljetnog osvježenja.

Komentiraj

Komentara

komentari

Ostavite komentar