Moj vrt

Sadnja začinskog bilja na balkonu

bosiljak

Začinite si život sa svojim najomiljenijim začinima i posadite ih u vrtu. Ako nemate vrt, možete ga imati na balkonu u dekorativnim teglicama, kao ukras i kao začin. Biti će ugodne oku, nepcu i osjetilu njuha.

Ako imate vrt, posadite začine tik do kuhinjskog prozora kako bi vam biljke bile nadohvat ruke kada pripremate svoje najbolje specijalitete.
Ako ste u stanu, neka vam budu na balkonu, a možete ih držati i u kuhinji.
Začini koje rado koristimo su luk vlasac, ružmarin, bosiljak, peršin, kadulja, ima ih napretek, a ja ću vas upoznati sa ovim najpoznatijima.

LUK VLASAC (Alium schoenoprasum)
Neizostavni začin mnogih jela, a neki ga koriste i kao dekoraciju za jela. Vrlo ga je lagano uzgojiti. Sadnice se sade u proljeće na sunčano mjesto na razmaku od 25 cm. Niskorastuća je trajnica koja ima dekorativni cvijet koji ne koristimo u prehrani, nego samo listove. Bere se u fazi rasta, rezanjem listova. Koristite ga svježeg, ali ga možete sušiti i zamrznuti.

RUŽMARIN (Rosmarinus officinalis)
Prekrasni, omamljujući miris ružmarina neka dominira vašim jelima. Najbolje bi bilo da kupite ružmarin i posadite ga u proljeće(može i do kraja ljeta) na sunčanom mjestu i ako se dobro prilagodi može narasti vrlo velik, rasti godinama i ostati vjeran prijatelj. Ako ih želite imati više u vrtu, razmak sadnje neka bude 75 cm. Berete ga bilo kada, a upotrebljavate sušenog.

BOSILJAK (Ocimum basilicum)
Kakva je to talijanska kuhinja bez bosiljka? Rajčica i bosiljak, mozzarela i bosiljak, bosiljak morate imati ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje.
Svake godine se sije iz sjemena, zahtjevnija je od navedenih začina jer je jednogodišnja biljka. Najbolje bi bilo da ga uzgajate u posudama, kupite lijepu posudu kako bi to sve izgledalo i atraktivno, kako u vrtu, tako i na balkonu. Sije se u proljeće, traži puno sunca i voli vlagu zato ga zalijevajte kako bi bio zdrav i podario vam svoje listove koji se beru kada su vam potrebni pri kuhanju.

PERŠIN (Petroselinum crispum)
Simpatični peršin je jednogodišnja biljka koja se uzgaja iz sjemena u proljeća na dubinu od 1 cm, razmaka od 25 cm. Ima atraktivan list pa može biti i dekorativan. Posadite ga na sunčano mjesto, ali može izdržati i malo sjene. Dobro ga zalijevajte, jer voli vlagu. Upotrebu svi znamo, svjež ili sušen, možete ga zamrznuti.

KADULJA (Salvia Officinalis)
Kadulja je slatki grmić koji vam isto kao i ružmarim može dugo ostati dobar prijatelj. Najbolje bi bilo nabaviti mlade sadnice koje ćete posaditi u proljeće na dubinu od 1 cm, razmaka 60 cm.
Lišće berite kada god poželite ako je upotrebljavate svježu u salatama. One koje ćete sušiti uberite prije cvatnje.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar