Moj vrt

Savjeti za ukrasne vrtove

Ukrasni vrt

Ukrasni vrtovi su oni koji će apsolutno svima odvući pažnju i odvesti svakoga u vrtni svijet snova.
Svi volimo ukrašavati sve i svašta, dizajnirati, biti kreativni pa tako možemo sve to primijeniti i u vrtu.
Za takav tip vrtova biramo otporne jednogodišnje biljke koje nažalost imaju kratak životni vijek. Dvogodišnje biljke, samo ime kaže koliki im je životni vijek. Trajnice koje imaju životni vijek 3-4 godine kada ih iskopamo pa dijelimo i zdrave dijelove sadimo, a stare bacamo. I na kraju drveće i grmove koji će vam pružiti zadovoljstvo uživanja u njima i do 15 godina.

OTPORNE JEDNOGODIŠNJE BILJKE
Priprema tla ide tako da krajem jeseni ili zimi prekopate zemlju, uklonite korov i umiješate zreli stajski gnoj ili kompost. Siju se na otvoreno od sredine do kraja proljeća, a u hladnijim krajevima početkom ljeta. Nemojte slučajno sijati ih prerano kada je zemlja još uvijek hladna i mokra jer sjeme neće proklijati. Kada vam biljke budu dovoljno velike razrijedite ih, uklonjene odložite na kompost, ne ostavljajte ih na površini zemlje kako ne bi došlo do pojave bolesti i štetnika i zalijte.
Možete ih koristiti na rubnim gredicama, u nasadima, u kamenitim vrtovima, u cvjetnim aranžmanima za ukrašavanje prostorija.
Neke od otpornih jednogodišnjih biljaka: neven (Calendula officinalis), jednogodišnja krizantema (Chrysanthemum carinatum), suncokret (Helianthus Annuus), ljubičina (Matthiola bicornis).
Jednogodišnje biljke za ukrašavanje prostorija: mačji rep (Amaranthus caudatus), nigela (Nigella damascena), udovičica (Scabiosa atropurpurea).
Mirisne otporne jednogodišnje biljke: razeda (Raseda bicornis), udovičica (Scabiosa atropurpurea), ljubičina (Matthiola bicornis).

PROLJETNE CVJETNICE
Tu obuhvaćamo dvogodišnje biljke i lukovičaste proljetne cvjetnice.
Dvogodišnje biljke su prilagodljive i otporne koje će preživjeti zimu na otvorenom i u proljeće opet zablistati. Krajem jeseni i početkom zime prekopajte komadić tla, ukloniti sav korov. U proljeće ili početkom ljeta pograbljajte površinu na kojoj ćete sijati. Sjemenke sijte ravnomjerno na dno kanalića dubine 12-18 mm. Prekrijte sjemenke zemljom i učvrstite zemlju.
Tulipan, šeboj i tratinčica su česti vrtni stanovnici koji se odlično razumiju. Lukovice tulipana stavite na zemlju razmaka 15-23 cm, između šeboj na razmaku od 25 cm, tratinčicu razmaka od 13 cm i u proljeće ćete dobiti nasad vrijedan divljenja.
Neke od otpornih trajnica : tratinčica (Belilis perennis), karanfil (Dianthus barbatus), vrtni sljez (Alcea rosea), šeboj (Erysimum cheiri)

LJETNE CVJETNICE
Su obično neotporne jednogodišnje biljke koje se siju u tople staklenike krajem zime ili početkom proljeća, tako da je uskoro vrijeme za njih. Kada prokliju se pikiraju, odnosno presađuju na gredice ili vrtne posude čim prođe opasnost od mraza. Nasade možete izmjenjivati kako vama odgovara svake godine, a kada prestanu cvasti možete ih zamijeniti proljetnim cvjetnicama. Nakon što ste ih presadili vodite brigu o vlažnom kompostu.
Za ovu vrstu dekoracije preporučila bi vam petuniju (Petunia x hibrida), vosoka kadifilica (Tagetes patula), meksička zvijezda (Cosmos bipinnatus)…

TRAJNICE
Postoje dva načina razmnožavanja zeljastih trajnica, prvi je sjemenom, drugi dijeljenjem. Ako se odlučite za prvi način onda se sadnja obavlja kao i kod dvogodišnjih biljaka, u kanaliće na otvorenom. Drugi način je dijeljenje gdje se busen iskopa između jeseni i proljeća, odrežite stare stabljike koje ćete baciti, a zdrave posaditi.
Ako vas zanima miris u vrtu onda vam preporučavam bergamotu (Monarda didyma), goroći grm (Dictamnus albus), mačja meta (Nepeta x faassenii).
Za trajnice za cvjetne aranžmane imate stolisnik (Achillea), srdašce (Dicentra spectabilus)…

GRMOVI I DRVEĆE
Grmovi mogu potrajati i do 15 godina, vrtu daju notu razigranosti, simpatičnosti, veselja i nadasve dugotrajnosti što je najbolji dio koji nam pružaju jer im se možemo diviti dugi niz godina. Drveće će trajati najmanje 20 godina, diviti ćete im se duže nego grmlju, a vrt obogaćuju hladom u sunčanom periodu godine i golom elegantnošću u hladnijem periodu godine.
Uz pažnju i njegu oni za vaše vrtove rade čuda pa tako mogu biti rubne gredice, stvarati pokrov tla, zavode različitim mirisima, cvjetovima, listovima, cvjetnim lukovima, a mogu vas i čuvati tvoreći živice. Grmove orezujte sredinom i krajem proljeća zarad održavanja oblika, dok cvjetne vrste orezujte dok biljka ne ocvate. Drveće orezujte dok je mlado zarad formiranja oblika.

Nadam se kako će vam ove smjernice pomoći pri uređenju ukrasnog vrta i nadahnuti vas da posadite svoju čarobnu bajku.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar