Jeste li znali?

Simbolika cvijeća

ruze

Cvijeće je oduvijek imalo značajnu ulogu u ljudskoj povijesti. Još od doba drevnih Egipćana, koji su ga koristili kao životne simbole i amajlije. Uzgajali su vinovu lozu, palme i lopoče, akacije, tamarise i grmove sljeza. Na mnogim svicima i reljefima žene nose cvijet lotusa u kosi ili ruci, a perunika je zauzimala posebno mjesto u vrtovima. Ljubav prema svijetlo obojenom i živom cvijeću je vidljiva po crtežima unutar piramida i postavljanju vjenčića unutar sarkofaga. Izrađivali su parfeme i kozmetičke preparate te uzgajali brojna ljekovita bilja.

Antički Grci su također bili veliki štovatelji cvijeća. Njime su kitili kipove bogova, a sve velike svečanosti su obilježavali vijencima lovora na glavama sportaša i pjevača, što je bio znak velikog priznanja. Na vrata kuće u kojoj se rodio sin su također vješali vijenac. Prema grčkoj mitologiji, nimfa Flora je za svadbeni poklon od svog muža Zefira dobila vladavinu nad cvijećem, a ona je zauzvrat ljudima velikodušno poklonila sjeme cvijeća i med.

flora

Nimfa Flora

U rimskoj kulturi su božicu Floru posebno cijenili mladi ljudi, te su u njenu čast  u razdoblju od 28. 4. do 1. 5. održavane svečanosti pod nazivom Floralije, gdje su ljudi slavili, kitili se cvijećem i organizirali razne igre. Tijekom povijesti je svako razdoblje na svoj način slavilo kulturu cvijeća. Rimljani su uzgajali prve ružičnjake i koristili latice ruže kao začin u vinu. Također su ih koristili za izradu želea i meda. Žene su se za vjenčanje kitile cvijećem narančinog cvijeta, a izrađivale su se posebne krune od cvijeća vezane srebrnim i zlatnim nitima, koje su se koristile kao znak posebnog odlikovanja i trijumfa.

Srednjovjekovna kultura u razdoblju romanike predstavlja cvijet kao simbol na zastavama i grbovima velikaša. Svaka plemićka kuća je imala svoj cvijet kao zaštitni znak na grbovima, pa se zato rat zbog krune između kraljevskih obitelji Tudor i Stuart zove Rat crvene i bijele ruže. Tulipan je na grbovima turskih sultana iz kuće Osman, krizantema se nalazi na japanskom državnom grbu dok su neki Škoti na svom grbu imali čičak, a Irci djetelinu.

tudor-ruza

Ruža kuće Tudor

U narodu je postojala poganska upotreba biljaka i cvijeća pa su se tako imela i božikovina koristile u čarolijama za plodnost. U gotičko doba cvijeće dobiva duhovni značaj te postaju vjerski element. Lista bršljana simbolizira vječni život, crvene ruže bol, a bijele ruže Marijino veselje. Trgovi i ulice su se obasipali cvijećem prilikom crkvenih blagdana.

U doba preporoda nastaju vrtovi puni cvijećem, a napravljeni u svrhu zabave. Pojavljuju se i prvi botanički vrtovi zbog uzgoja nepoznatih biljaka donesenih iz Amerike. Nastaje veliko zanimanje za cvijeće tako da je u to vrijeme nastala prva burza cvijećem u Frankfurtu na Majni.

U vrijeme baroka se počinju uzgajati tulipani u Nizozemskoj, a vrtove ukrašavaju nizovi i skulpture od šimšira. Zumbuli i karanfili postaju omiljeno cvijeće, te se cvijeće počinje proizvoditi u staklenicima zbog izrade mirisa. Nastupa razdoblje rokokoa koje njeguje parkove engleskog pejzažnog stila.

tulipani-u-nizozemskoj

Polje tulipana u Nizozemskoj

Duhovnim i gospodarskim razvojem u 19. stoljeću se cvijeće počinje saditi u glinene lonce postavljene u porculanske posude koje krasi životne prostore. Prodaja cvijeća raste u Parizu i nastaju različiti oblici slaganja buketa.

Tijekom vremena je cvijeće razvilo simboliku. Prije darivanja cvijeta dragim osobama, lijepo je poznavati njegovo značenje. Hortenzija simbolizira srdačnost, kala eleganciju, crvena krizantema ljubav, ljubičasti ljiljan sreću, mimoza ljubaznost, ruža ljubav, žuti tulipan nesretnu ljubav, šareni tulipan prelijepe oči, iris nadu i vjeru, ljiljan nevinost, mali suncokret obožavanje, žuti iris strast, margareta dug život i optimizam, orhideja ushićenost, ljubav i ljepotu, lavanda nepovjerenje, žuti narcis i karanfil preziranje, šareni karanfil odbijanje, žuti ljiljan neistinitost i obmanu, rajska ptica za neobične i očaravajuće osobe, anturijum vječnu ljubav, a plavi zumbul postojanost.

Uživajte u uzgoju cvijeća, okružite se najdražim primjercima i naučite svoje najmlađe važnost povezanosti s prirodom .

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar