Jeste li znali?

Skupljanje kišnice

Kolektori kise

Predstojeći mjeseci donijet će najviše padalina u godini. To je obilježje jeseni. A obilježje vrijednih vrtlara je da korisno upotrijebe blagodati prirode. Zato je jesen najpogodnija za skupljanje i čuvanje vode u vrtu. Tako će potreba za trošenjem vode iz kućanstva za zalijevanje vrta biti manja. Skupljanje kišnice s krova kuće upotrebljava se kao dodatak glavnim izvorima vode.

Kako izračunati koliko se vode godišnje može prikupiti s krova?

  • Pomnožite površinu krova s prosječnom količinom oborina u svom kraju (podatak pokušajte pronaći na internetskim stranicama hidrometeorološkog zavoda). Da biste metre koje ste dobili pretvorili u litre, dobiveni broj pomnožite s 1000.

Spremnici za kišnicu – uradi sam

Sustav za čuvanje i ponovnu upotrebu vode možete jednostavno napraviti sami. Kišnica se obično čuva u bačvi, kanti ili spremniku koji su povezani s okomitim olukom. U spremnicima s poklopcem kišnica se može upotrebljavati 6 mjeseci.

  • Postavite ih uza zid na povišenu podlogu i namjestite okomite cijevi iz oluka. Neka spremnik ne bude na izravnom suncu.
  • Ako dođe do obilnih kiša, potrebno je povezati više spremnika kraćim cijevima kako se kišnica ne bi izlijevala. Tako se količina pohranjene vode lako poveća i očuva.
  • Osim s krova kuće, kišnicu možete skupljati s manjih spremišta i staklenika. Ako se spremnici za kišnicu ne nalaze blizu oluka ili staklenika, dužim cijevima ih se može usmjeriti na udaljenija mjesta.
  • Nabavite filtere za pročišćavanje kišnice kako bi iz nje eliminirali sve štetne sastojke, lišće i prašinu. Filtere možete napraviti sami od sitnog kamenja i šljunka na koje ćete postaviti mrežicu.

Prednosti skupljanja kišnice

  • Značajna ušteda vode i novca.
  • Ne sadrži kamenac kao voda iz slavine pa će vaš vrt biti ljepši i bujniji.
  • Možete je koristiti i za čišćenje i pranje rublja i domaćinstva.

Zahvaljujući modernizaciji, za čuvanje vode mogu se koristiti podzemni spremnici i razne električne crpke. Prednosti takvih spremnika su što zauzimaju manje mjesta, a omogućuju pohranjivanje velikih količina oborina. No oni zahtijevaju veće investicije.

Za vrtne kreativce pa čak i početnike sastavljanje vlastitog sustava za sakupljanje kišnice nije kompliciran i zahtjevan posao. Šarene bačvice u vrtu mogu ujedno biti lijep ukras, a kišnica u njima je neprocjenjiv i neophodan resurs za rast vaših biljaka. Zato je i u vrtu važnu važno biti ekološki osviješten i čuvati pitku vodu iz slavine.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar