Voćnjak

Sočna borovnica voli kiselo tlo

food-healthy-red-blue-70862 (1)

Američka borovnica (Vaccinium corymbosum) nije samo ukusna i zdrava, već ima značenje ukrasa u vašem vrtu zbog svojih slavnih boja. Plod je slatko kiselkast i prirodni je antioksidans te nije čudno da ga većina smatra super voćem. Odličan su izvor fitokemikalije flavonida, a pogotovo antocijana koji je prirodni pigment voća i ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Mogu se uzgajati u vrtu kao dekorativni dodatak potageru ili ornamentalnoj gredici, a i sve je rašireniji uzgoj u posudama.
Po habitusu je listopadni grmić visine do 50 cm, tankih, oštrih, gustih grančica. Listovi se nalaze na kratkim peteljkama okruglastojajastog oblika, na vrhu zašiljeni.Cjetovi se isto nalaze na kratkim peteljkama boje zelenkastobijele ili crvenkaste.

SADNJA U VRTU

Posadite ih u vlažnom i dovoljno dreniranom te kiselom tlu na sunčanom mjestu. Borovnica neće rasti ako ih se sadi u pogrešnom tipu tla.

Kiselost tla možete izmjeriti ph metrom koji možete kupiti u vrtnim centrima. Kiselost tla treba biti 5.5 ili niže ukoliko želite jesti borovnicu. Ako je ph vaše zemlje iznad 8 najbolje je započeti uzgoj borovnice u posudi. Kiselost tla možete postići i dodavanjem borovih iglica u tlo, ako je na granici dodajte kompost na bazi treseta. Sadite ih kada vam vremenske prilike to dopuste, između jeseni i proljeća. Kako je borovnica slobodnostojeći grm sadite ih razmaknute 1.5 m. Redovit zalijevajte, a gnojite kompostom na bazi treseta.
Nemojte orezivati dok biljka ne počne davati plodove, odrežite slabe i mrtve izdanke koje više ne rađaju zimi ili početkom proljeća.

SADNJA U POSUDE

Ako odlučite borovnicu uzgajati u posudi izaberite posudu od 30 cm za mladu biljku, a potom premjestite u posudu veličine 45-50 cm promjera.
Na dno posude prije nego stavite zemlju položite komadić betona ili glinene posude kako bi zadržavao vlagu. Zemlja naravno neka bude kisela.
Tu ste sami redatelj idealnih uvjeta pa će vaša borovnica uživati i lijepo vam se odužiti na brizi i prijateljstvu.

Uživajte u plodovima, kolačima, sokovima, savijačama, palačinkama. Jedite ukusno i slatko znajući pritom kako hranite organizam jakim antioksidansom.

U videu pogledajte slikovite upute kako borovnicu posaditi u posudu.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar