Recepti

Špinat – samo 23 kalorije za zdravu kožu, kosu i nokte

Špinat je zelena niskokalorična jednogodišnja biljka jestivih listova. Zbog bogatstva vitamina i minerala trebao bi naći mjesto u svakom vrtu. Koliko je špinat zdrav i važan za razvoj kostiju svjesni su bili i tvorci animiranog filma Popeye koji su ovu namirnicu promovirali kao izvor snage. U 90-im godinama su mnoga djeca zavoljela špinat upravo zbog tog crtanog filma.

Ovo povrće u svom sastavu sadrži najviše vode, dijetalnih vlakana, željeza, magnezija, mangana, kalcija, kalija te vitamina A, B6, C i E. Špinat pospješuje rad mišića, srca i bubrega te je zaslužan za kožu, kosu i nokte.

Mali savjetnik za pripremu špinata:

 • Špinat sadrži i oksalnu kiselinu koja može začepiti bubrežne kanale pa se preporučuje odstranjivanje peteljki u kojima ih ima najviše. Zbog ublažavanja djelovanja te kiseline špinat treba pripremati s vrhnjem ili mlijekom. Kako bi se sačuvali zdravi sastojci špinata, najbolje ga je kuhati na pari i nakon toga baciti vodu jer je zasićena nitratima. Uz to, špinat nije dobro podgrijavati jer se tako stvaraju kancerogeni spojevi. Čuvati se može nekoliko dana u plastičnoj vrećici.

Smrznuti špinat zadržava sve vitamine jednako kao svježi tako da se može čuvati i koristiti tijekom cijele godine. Stoga smo pronašli ukusan i zdrav zeleni obrok za čiju je pripremu dovoljno 15 minuta kako bi se špinat na stolu našao bez obzira na godišnje doba.

Umak od špinata

Vrijeme pripreme: 25 min

Sastojci (za 2-3 osobe):

 • 500 grama smrznutih njoka
 • 200 grama špinata
 • 100 grama gorgonzole
 • 6 velikih žlica vrhnja za kuhanje
 • 40 grama oraha
 • 25 grama ribanog parmezana

Priprema:

 1. Operite i nasjeckajte špinat te zagrijte pećnicu na srednje jakoj temperaturi.
 1. Na laganoj temperaturi jednu minutu tostirajte komadiće oraha. Povremeno protresite tavu.
 1. Miješajući otopite gorgonzolu i vrhnje za kuhanje u maloj tavi na laganoj temperaturi.
 1. Skuhajte njoke u kipućoj vodi 4 minute ili dok ne isplivaju na površinu. Dobro ih ocijedite, vratite u posudu i dodajte špinat, umak od gorgonzole i orahe. Promiješajte sastojke i prebacite ih u vatrostalnu posudu.
 1. Pecite 2-3 minute dok ne pozlati. Poslužite sa svježom zelenom salatom.

Dobar tek 🙂

Savjet: Nakon kuhanja uronite špinat u hladnu vodu kako bi zadržao boju.

Recept preuzet s: http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/gnocchi-in-gorgonzola-sauce-with-spinach-and-toasted-walnuts.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar