Moj vrt

Stiže nam proljeće

6803664660_dc89b9b62f_k-e1426494404326-1140x566

Iako proljeće još kalendarski nije počelo, već ga uvelike možemo osjetiti. Ako pogledate oko sebe, primijetit ćete visibabe, kukurijek, šafran. Pogled na ove cvjetove je dovoljan da vam ugrije srce i da vam da do znanja kako je proljeće uskoro tu. Osim što ove biljke naočigled divlje rastu po svuda, možete ih i sami zasaditi u svom vrtu.

Visibabe: Visibabe su jedan od prvih cvjetova koje možemo vidjeti u proljeće. Još dok se snijeg topi, možemo ih vidjeti kako izviruju. Visibabe rastu iz lukovica kao trajne zeljaste biljke. Rastu do 20 cm, imaju dugačke glatke listove i povijene prema dolje bijele latice. Visibabe vole vlažna sjenovita mjesta, ali se mogu gajiti i kao lončarice.

Kukurijek: Kukurijek je poznat i kao božićna ruža, a može se naći na ivicama šuma i šikarama. Može se saditi i u vrtu, što je čak i poželjno jer se smatra ugroženim zbog neodgovornog branja i uništavanja. Kukurijek je trajnica visine do 30 cm, a ima cvjetove u različitim bojama: ružičastoj, bijeloj, žutoj i zelenkastoj. Voli vlažno tlo. U narodnoj medicini se često koristio kao lijek dok nije otkriveno da ima više otrovnih tvari nego ljekovitih.

Šafran: Šafran također raste iz lukovice do 15 cm, ima zvonolike cvjetove u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj ili plavoj boji. Voli sunce, ali mu ne smeta ni blaga zasjenjenost. Inače, šafran je na glasu kao najskuplji začin. Na arapskom riječ šafran znači „biti žut“, a koristi se za bojenje hrane u medicinske svrhe. Također ima intenzivan miris i blago gorkog je okusa.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar