Moj vrt

Što je to plodored?

povrće

Vrlo jednostavna definicija plodoreda je da je to četverogodišnja izmjena kultura.
Kada planirate vrt u svojem dvorištu, trebalo bi znati i primijeniti kako je plodored jedna agronomska strategija koja se upotrebljava već generacijama kao jedna od efikasnih mjera opreza protiv nesretnih bolesti i štetnika.
Zašto vam to govorim?
Zato što ako istu vrste biljke sadite svake godine na isto mjesto, štetnici i bolesti će ostati u tlu i mogu inficirati biljku sljedeće sezone. Zato je važan plodored, kako bi premjestili biljku na drugi komad parcele, a štetnici i bolesti će izgubiti biljku domaćina i neće je moći inficirati. Iako, četiri godine nisu dovoljne kako bi se uništile sve bolesti. Naravno, važno je i tlo, pa moramo paziti kako tlo ne bi iscrpili stalnom sadnjom jedno te iste biljne vrste na isto mjesto.

U praksi bi to izgledalo otprilike ovako:
Imate parcelu koju jednostavno podijelite na četiri dijela, a peti dio neka bude u sredini. Taj peti dio će vam služiti za trajnice, koje se ne premještaju nikuda, one tu ostaju.
Na prvoj parceli, sadite naprimjer mahunarke (grašak, bob, mahuna)
Druga parcela, neka budu kupusnjače (kupus, kelj pupčar, kelj, može i rotkva, repa)
Treća parcela, posadite luk, poriluk, češnjak, tikvenjače, može i salata.
Četvrta parcela, cikla, mrkva, krumpir, rajčica.
Peta parcela, trajnice (začinsko bilje, atričoka, rabarbara)
I sada se kulture samo prebacuju, sa jedne parcele na drugu, to je ta izmjena kultura.

Imate li malu parcelu, i jednostavno nemate mjesta za ovakvu strategiju, onda napravite trogodišnji plodored. Bolji je bilo kakav, nego nikakav.
On se razlikuje u tome što ima četiri parcele i na toj se nalaze trajnice. Isto kao i kod prethodnog plodoreda, kulture se prebacuju, sa jedne parcele na drugu.

Eto, vrlo lako.
Vrtlari, krenite u akciju već ovog proljeća, napravite svoj plodored i javite nam kako vam napreduje.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar