Jeste li znali?

Što raditi u vrtu kada pada kiša?

Kapljica kiše

Kiša je osnovni izvor vode za razvoj biljaka i od nje možemo imati puno koristi. Upravo je pred nama razdoblje sa čestim padalinama koje nas “prisili” da ostajemo u kući i mijenjamo planove vezane uz održavanje vrta i okoliša. No, čak i za vrijeme kišnih dana aktivnosti u vrtu mogu biti zanimljive, ali i korisne za vaše biljke. Navucite kabanicu i gumene čizme i neka vas kiša ne sprječava da uživate u njenim kapljicama u vrtu. Evo i kako!

 • Uberite salatu. Zahvaljujući hladnom i vlažnom tlu, bit će puna listova i bogata okusom.
 • Nekim biljakama odgovara vlažno tlo za sadnju, kao na primjer metvici, lukovicama ili ružama. Iskoristite kišno vrijeme kako biste rasadili takve biljke.
 • Organizirajte prostor u svom vrtu za sljedeću sezonu! U vlažno ćete tlo lakše zabosti štapiće s imenima biljaka ili žice koje će poduprijeti penjačice.
 • Svakako unesite lončanice i biljke koje ne podnose hladnoću u zatvorenu, topliju prostoriju te ih redovno zalijevajte.
 • Napravite stazice u vrtu kako ne biste hodali po blatu. Koristite kamenčiće, koru od drveta ili daske i osmislite sami svoje praktične puteljke oko biljaka ili do garaže.

Osim što možete biti praktični, možete uključiti maštu i kreativnost te napraviti vlastiti sustav sakupljanja kišnice ili spriječiti eroziju tla s pomoću različitih dekorativnih lanaca. Da biste ukrasili vrt tijekom kišnih razdoblja, potrebno vam je sljedeće:

 • špaga
 • lanac, posudice, kantice ili češeri u visini oluka
 • veća posuda
 • oblo kamenje
 1. Ispod oluka poredajte kamenje ili kamene ploče na tlo te pričvrstite špagu na otvor oluka.
 2. Na kamene ploče stavite posudu u koju ste poslagali oblo kamenje. Neka kamenje prekrije otprilike 2/3 posude.
 3. Pričvrstite lanac na oluk i posudu i uživajte u prekrasnom prizoru.

Kada se kiša počne slijevati s oluka prijanjat će uz lanac i puniti posudu. Sito od kamenja omogućit će da se kišnica polako prelijeva iz posude te će tako spriječiti erozija tla. Ovaj praktičan način zaštite Vašeg vrta ujedno je ukras koji će privlačiti poglede. Bez obzira na vremensku prognozu, uvijek u prirodi pronađite inspiraciju i uživajte u njenoj ljepoti.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar