Dekoracije

Što su to lončanice

Što su to lončanice

U lončanice uključujemo raznolike biljne vrste koje su maknute iz svog prirodnog klimata te traže poseban uzgoj i njegu zbog drugačijih uvjeta razvoja nego u prirodi.
Pretežito su to vrste iz tropskog i suptropsog staništa gdje je drugačija klima i tipovi tla, a nama su jako egzotične pa baš iz tih razloga ih želimo imati.
Neke vrste možemo uzgajati samo u toplom stakleniku, a neke vrste niti ne cvatu.
Njihove potrebe su složenije iz razloga jer su otkinute iz prirodnog staništa. Uloga vode je velika i treba se posvetiti pažnja pravilnoj opskrbi vode pogotovo za vrijeme glavnog rasta i cvatnje(najprikladnija je oborinska voda). Sunce je važan faktor, ako ga nema onda će biti od pomoći umjetno svjetlo. Starije biljke traže puno svjetla inače u nedostatku istog odbacuju lišće. U fazi mladosti potreba za hranjivima je manja, dok u fazi glavnog rasta imaju veliku potrebu za hranjivima. Zaliha hranjiva svježeg supstrata traje 3-6 mjeseci.
Dijelimo ih po :
1. Trajanju uzgoja
– nekoliko mjeseci, jedna ili više godina
2. Načinu rasta
– grmolik ( Azaleja )
– rozetast ( Echevaria )
– viseći ( Fuksija )
– penjajući ( Bršljan )
– uspravan ( Fikus )
3. Ukrasnoj vrijednosti
– cvjetne lončanice ( Gomoljasta begonija )
– lisne lončanice (Šeflera )
Lončanice primjenjujemo za uređenje stambenih prostora, za sadnju u gredice, kulturnih prostora, hotela…Primjena lončanica ovisi o veličini biljke, trajnosti, potrebi za toplinom, svjetlosti, vlagom, načinu rasta.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar