Moj vrt

Što su to zaštićeni prostori?

Staklenik
U ovom tekstu moći ćete saznati općenito što su to zaštićeni prostori, materijale od kojih se izrađuju i zašto nam ona služe. Svaki hobi vrtlar sanja kako bi imao svoj zaštićeni prostor za uzgoj osjetljivih kultura te za prizemljavanje biljaka, a i kako bi vrtlari zimi bili na suhom i toplom. Najjednostavnije za reći je da su zaštićeni prostori ograđeni, natkriveni prostori u kojima su osigurani uvjeti za rast i razvoj kultura.
Krenimo redom!

KLIJALIŠTA
Klijališta su dio zaštićenog prostora koja služe za uzgoj presadnica koja moraju biti dobro osvjetljenja. Mogu se zagrijavati električnom energijom, vodenom parom, toplom vodom i bioenergetskim materijalom. Materijali koji koristimo za izradu klijališta su drvo, trstika, plastika, staklo. Postoje dvije vrste klijališta: nadzemna klijališta (okvir se nalazi iznad zemlje) i ukopana klijališta (okviri se nalaze djelomice ispod razine tla). Ako imate mali vrt možete kupiti “kutiju” od plastike koja se sastoji od okvira i prozora tj. poklopca. Takve lako prenosive konstrukcije dobro će poslužiti u malom vrtu za hobi proizvođače koji mogu za vlastitu upotrebu proizvesti presadnice.
Ovisno o kulturi koju sadite, koriste se hladna (kasna jesen i proljeće ) i topla (zimi) klijališta.

 

STAKLENICI
Staklenici predstavljaju konstrukciju od željeza, aluminija ili drugih materijala prekrivenih staklom. Mogu biti sa čvrstim temeljem ili prenosivi, moguće je grijanje i dodatno osvjetljenje.
Omogućuje zaštićeni i kontrolirani uzgoj biljaka. Obično se grade od stakla, a u novije vrijeme i od folije kako bi se postigao staklenički efekt. U njima se postižu idealni uvjeti za uzgoj zbog kontroliranja temperature i navodnjavanja.

 

PLASTENICI
Plastenici kao što samo ime govori su konstrukcije od plastike. Materijali koji se koriste za izradu su polimetilmetakrilat, poliesterske ploče i PVC. Uglavnom se izgrađuju sa većom širinom i visinom, bez obzira što se u njima uzgaja ili kako se grije iz razloga jer se sa velikom zapreminom lakše kontrolira mikroklima, a time naravno i uslovi za rast i razvoj kultura.

 

Plastenicima i staklenicima nedostatak je laka lomljivost u slučaju obilnog snijega.
Plastenici bez grijanja koristite se kada vanjska temperatura nije niža od -4 do -8 °C, što omogućava sjetvu i sadnju početkom ožujka i početkom travnja, u jesen se mogu koristiti do kraja studenoga. Grijani staklenici i plastenici koriste se za zimsko-proljetnu proizvodnju kultura koje vole toplinu i za proizvodnju presadnica koje se sade na otvoreno ili u ne grijani zaštićeni prostor.

VISOKI TUNELI
Objekti koji imaju aluminijske ili pocinčane cijevi ili profile kao lukove i foliju koja se napinje preko lukova i ukopava u tlo. Zbog male mogućnosti prozračivanja visoki tuneli ne bi smjeli biti duži od 25 m. Tunel može zaštititi biljke do -3 °C i od kasnih proljetnih mrazeva. Biljke uzgajane u tunelu zaštićene su od nepovoljnih klimatskih prilika u početnoj fazi rasta, a biljke koje ne zahtijevaju puno topline prezimljavaju u tunelu.

 

NISKI TUNELI
Sastoje se od lučno savijenih nosača preko kojih se postavlja folija ili agrotekstil. Lukovi se ukopavaju u tlo. Niski tuneli se najčešće koriste za proizvodnju presadnica i kao zaštita od kasnih proljetnih mrazeva. Folija se sa s južne strane pričvršćuje na površinu, a sa sjeverne strane ukopa u tlo. To omogućava lako podizanje folije radi prozračivanja u najtoplijem dijelu dana.

Saznali ste osnovne natuknice o zaštićenim prostorima, a na vama je odluka koji objekt je za vaš vrt, ako je uopće potrebno.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar