Moj vrt

Trajnice u proljeće

trajnice

Ako želite da Vaš vrt iz godine u godinu zadrži svoj oblik, a da mu boje mijenjate jednogodišnjim cvjetovima, onda su za vas pravo rješenje trajnice. Postoji preko tisuću vrsta trajnica koje se mogu uzgajati na različitim mjestima i ne zahtijevaju previše njege. Ovisno o vrtu, obratite pažnju koje od njih vole više sunca, koje sjenu, kojima je potrebno više prostora, a koje pak ne zauzimaju previše mjesta. Za dodatni ugođaj možete kombinirati trajnice koje cvatu u različito vrijeme, tako da uvijek imate cvijeće u vrtu.

Najveća prednost trajnica je što se njihovim rastom može upravljati. Osim grmolikog, mogu rasti i kao pokrivačice tla, ali i preko 2,5 metra visine. Preporučamo da biljke višeg rasta sadite u zadnje, a nižeg u prednje redove vašeg vrta.

Na zasjenjenim mjestima će lijepo rasti  jaglac, astilba, jastučac, vučjak i zvončić. Jaglac i jastučac će procvjetati u proljeće, zvončić u proljeće i rano ljeto, astilba u srpnju i lipnju, a vučjak, ako mu se redovito uklanjaju ocvali cvjetovi, može cvjetati od početka lipnja pa sve do rujna..

Biljke koje vole sunce su božur (grmolik, do 3 metra visine), divokozjak (raste u kamenjaru), kokotac (do 2,5 metra visine), krizantema (grmolika, do 1.8 metra visine), lavanda (cvjeta od lipnja do rujna), muškat (cvjeta u rano proljeće), te perunika (do 1,5 m visine i cvjeta od kraja travnja pa sve do lipnja).

Jedna od najzahvalnijih, a ujedno i ljekovitih trajnica je čuvarkuća. Odlično preživljava u nepovoljnim uvjetima. Kao i ostali sukulenti, ne voli previše vode i najbolje raste ako je zaboravite na nekom crijepu ili starom panju.

Kada se odlučite na sadnju trajnice i odredite joj odgovarajuće mjesto u vrtu, prethodno je potrebno dobro pripremiti zemlju. Duboko je prekopajte, uklonite korov i pognojite. Dok se mlade biljke dobro ne ukorijene, redovno ih zalijevajte i čistite od korova. Odrasle trajnice nije potrebno često zalijevati. Kako bi ih pripremiti za novu sezonu, u proljeće ih je potrebno dohraniti kompostom i organskim tvarima, a grmastim i visokim biljkama orezati i ukloniti suhe grane. Trajnice se mogu razdijeliti i rasaditi svakih 3 do 5 godina ako se previše razmnože.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar