Dekoracije

Ukrašavanje vrta i doma dekorativnim tikvicama

Bućice

Ukrasne tikvice uzgajaju se kako bi cijelu jesen uljepšavale dom i vrt. One mogu biti različitih veličina, boja i oblika, mogu se sušiti, bojati, lijepiti i oblikovati. U svakom slučaju su zanimljive i privlače pažnju. A kako se uzgajaju, ukrašavaju i suše pročitajte u nastavku.

Vrtlari i biolozi dijele tikvice u dvije skupine. Prvu skupinu čine veće bundeve s tvrdom korom koje vjerojatno potječu iz Afrike. Tijekom rasta prošarane su  zelenom bojom, a osušene su tamnije. Drugu skupinu čine manje tikvice koje su šarenije i imaju mekšu koru. Upravo te se koriste za ukrašavanje, a vjerojatno potječu iz srednje Amerike. One se ne koriste kao hrana u domaćinstvu.

Kako ih uzgojiti?                      

Uzgoj ukrasnih tikvica ne zahtijeva puno truda ako brinete o njima na odgovarajući način. Sjemenke posijte mjesec dana prije zadnjeg mraza. Budući da im korijenje treba imati dosta mjesta, dobro ih je posijati u posude od treseta kako bi se nesmetano razvile. Sjemenke ukrasnih tikvica možete posijati i direktno u vrt neposredno nakon zadnjeg mraza. Nakon sadnje sjemenki zalijevajte ih oko korijenja svaki tjedan i počupajte korov kako bi nesmetano rasle.

Kada ih brati?                                

Ukrasne tikvice su spremne za uporabu kada im stabljika posmeđi i svi listovi otpadnu. Berite ih tako da im odrežete, a ne trgate stabljiku, ali pazite da ostavite nekoliko centimetara na samoj tikvici kako ne bi brzo istrunule.

Kako ih koristiti?

Prednost korištenja svježih tikvica je ta što ih možete ukrašavati netom nakon berbe, a one će zadržati sve žarke boje. Tikvice također možete osušiti za što će vam trebati više vremena, a tijekom sušenja one će potamniti. No osušene tikvice su pogodnije za lakiranje i bojanje te duže traju.

Kako ih osušiti?

 1. Prije samog sušenja nježno očistite tikvice od prljavštine i blata koristeći vodu i krpicu. Ostavite ih da se posuše na zraku.
 2. Tikvice su suše na provjetrenim, tamnim mjestima. Ako sušite manje količine tikvica, zavežite špagu za stabljiku i objesite ih na krovnu gredu.
 3. Ako na tikvicama počne rasti plijesan, možete je obrisati mekanom, suhom krpom, no to ne utječe na samo sušenje.
 4. Ako neka od tikvica tijekom sušenja počne trunuti, odmah je bacite kako se trulež ne bi proširio na ostale.
 5. Tikvice su osušene ako sjemenke u njima zveckaju kad ih protresete, a takve mogu stajati kao ukras više od godinu dana.

Kako ih ukrasiti?

 • Ove vrste tikvica mogu dopuniti i dodatno uljepšati jesenske aranžmane bez dodatnog ukrašavanja. Različite boje i oblike možete poslagati po stolu, dodati cvijeću ili lišću, a male, šarene tikve mogu poslužiti kao svijećnjak za lučice. Pažljivo im odrežite vrh s obzirom na veličinu svjećice te izdubite unutrašnjost u kojoj će gorjeti lučica.
 • Tikvice možete rezbariti na različite načine. Za to su posebno pogodne bundeve. Kako biste dobili željeni oblik, od papira izrežite shemu prema kojoj ćete rezbariti tikvice koristeći nož s dugom oštricom. U tako izrezbarene bundeve možete također dodati svjećice koje će osvjetljavati vrt tijekom kraćih jesenskih dana.
 • Također ih možete ukrasiti raznobojnim trakama i špagama, a one osušene poprskajte sprejom u željenoj boji i zalijepite po njima šljokice ili oblike od lišća i papira za dodatni efekt.
 • Za ukrašavanje tikvica možete koristiti i decoupage tehniku za koju su vam potrebne: salvete, ljepilo od akrila, škare, boja i kist, a postupak ukrašavanja je sljedeći:
 1. Osušene tikvice dobro očistite grubom krpom.
 2. Odaberite salvete sa željenim motivima te ih izrežite.
 3. Obojite tikvice i kada se osuše nalijepite motive s pomoću akrilnog ljepila.
 • Od malih i većih tikvica možete napraviti eko vazu za vrt. Nakon što je izrežete i izdubite, dodajte zemlju i u nju posadite najdraže cvijeće ili začinsko bilje. Osim vaze možete izraditi i vijenac za vrata na koji ćete nalijepiti tikvice.

Bez obzira na to hoćete li svoje ukrasne tikvice pretvoriti u svijećnjake, vaze ili omiljene likove, one će biti glavna jesenska dekoracija vašeg doma i vrta. Osim ukrasa, tikvice su korisne u vrtu i kao zaštita od vjetra ili neželjenih pogleda jer rastu u visinu i imaju puno lišća. Ako ih ne sadite uz zidove ili ograde, svakako ih poduprite držačima koje ćete zabosti u zemlju. Tako će vaše nove jesenske prijateljice izrasti u svom puno sjaju.

Komentiraj

Komentara

1 komentar

 • Volim tikvice pripremati u jelima, ali isto tako jako volim odabrati neke neobičnih oblika i koristim ih za ukrašavanje kuće i dvorišta u jesen.

Ostavite komentar