Dekoracije

Ukrasne trave u vrtu

ukrasna-trava
Kombinirajte ukrasne trave s cvjetnicama i dobiti ćete prekrasan krajolik na kojem će vam svi susjedi zavidjeti.

Ukrasne trave nisu toliko zahtjevne za održavanje, a daju moderan izgled vrtu. Trave poput šaša, trstike, bambusa će vašim nasadima pružiti prozračnost, pokret i zvuk, te će skladno nadopuniti prostor oko cvjetnica. Savršen su okvir zbog svojih neutralnih boja, a dodatkom zimzeleno obojene trave poput sivo-plave vlasulje (Festuca glauca) u vaše posude i košare,  dobiti ćete živahan izgled.

Ukrasne trave koje rastu u skupinama, vrtu će dati moderan izgled, a za najbolji dojam kombinirajte trave različite boje i visine. Iskoristite ukrasne trave poput šaša (Carex morrowii), sivo-plavu vlasulju (Festuca glauca), Uncinia rubra, afričku ježicu (Pennisetum setaceum rubrum), Miscanthus sinensis, Šumsku prosulju (Milium effusum aureum), imperatorovu crvenu travu (Imperata cylindrica rubra), lažnu zobiku (Helictotrichon semepervirens), glyceria maxima i slično.

Trave je najbolje podrezivati u proljeće tako da  škarama podrežete uvele dijelove, a zimzelene samo pograbljate i ostavite do proljeća. Utvrdite način rasta svake vrste  jer se neke šire u busenima, dok se druge šire rasprostranjivanjem korijenja kroz tlo. Biljke poput varijacija prosa kao Pannicum i Pennisetuma su idealne jer ih je lako obuzdati. U nasade stavite biljke koje se šire u busenima jer ćete izbjeći posao kontroliranja neposlušnih i invazivnih trava. Uvijek provjerite način rasta na etiketi biljke i isplanirajte pogodno mjesto za sadnju.

Nekontrolirane vrste koje se brže šire su pogodne za pokrivanje tla na težim terenima. Šaš i rogoz će lijepo napredovati pored vode ili umjetnog jezerca jer vole hladno i vlažno tlo.

Istočnjački bambus dolazi u više vrsta, poput crnog bambusa  (Phyllostachys nigra boryana), koji ima tamnozelene,žute i ljubičaste stabljike, dok Sasa veitichii ima ljubičaste stabiljke. Bambus je izvrstan za uske nasade i daje elegantan, istočnjački izgled svakom vrtu. Stabljike mu možete i prorijediti ako imate neku atraktivnu pozadinu. Obavezno ga redovito prorijedite s dobrim škarama u debljim rukavicama. Same stabljike iskoristite kao potporanj za druge biljke. Podrezujte ih što bliže tlu, a listove trgajte u rukavicama. Upotrijebite maštu i isprobajte čarobne kombinacije za vrt iz snova.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar