Dekoracije

Upoznajte fikus

Upoznajte fikus

Fikus lat. ficus je rimsko ime za smokvu. Fikus je lončanica koju najviše primjećujemo u kućanstvima, pa baš iz tog razloga ćemo vas upoznati sa tim ljepotanima koje svi vole.

Kao prvo, poznato je 2000 vrsta iz suptropskog i tropskog područja, naravno mi ćemo obuhvatiti samo one dekorativne tj. one koje su za uzgajanje u domovima. Fikusova čar leži u ukrasnom listu sa kojima on osvaja i mami kako bi ga gledali i divili se tim izuzetnim biljkama.
U svojem klimatu većina tih biljaka su ustvari velika stabla, ali u posudi postaju niska i mala jer nemaju dovoljno mjesta, osim ako vi imate puno prostora i baš inzistirate na tome da vaš fikus bude velik.

Indijski fikus (F. elastica) porijeklom je iz istočne Indije, unatoč tome on je vrlo otporna i pouzdana sobna biljka sa velikim, kožastim, sjajnim, tamnozelenim listovima. Benjaminov fikus (F.benjamina) je grmolika vrsta sa srednje velikim listovima koji može narasti i do 2 metra. On traži dobro osvjetljenje kako bi zadržao šare na listovima. Ta dva fikusa su najpopularnija i najviše ćete ih sretati kao ukrasne biljke. Postoje i one malo manje poznate kao što je Ficus pumila koji se vrlo rado voli penjati, pa ako želite fikus penjajuće vrste ovo je pravi izbor. A, ako pak volite nekoga tko puže, onda je tu Ficus sagittata, grmolika puzavica sa uskim listovima. Postoji još Ficus binnendijakii ‘Alii’ koji djeluje odvažno jer je uspravnog rasta sa dugačkim listovima,a može narasti i više od dva metra. I, jedini ukrasni fikus koji daje plodove koji nisu jestivi je Ficus deltoidea.
Uz svu tu zamamnu privlačnosti, oni su i korisni jer otklanjaju štetne tvari koje onečišćuju zrak.

Njega:
Svjetlost – biti će vam zahvalni uz dobro osvjetljenje, naručito vrste s prošaranim listovima.
Temperatura – uobičajna sobna temperatura
Zalijevanje – pretjerano zalijevanje će uzrokovati otpadanje listova. Fikusi koji imaju kožaste listove bolje podnose sušu, dok je Ficus pumila osjetljiva na sušu. Prije novog zalijevanja dopustite zemlji da se djelomično osuši.

To su biljke koje se vrlo brzo prilagođavaju i lako ih je uzgajati, zato izaberite fikus po želji i dekorirajte vaš dom.
Sretno!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar