Voćnjak

Uzgojite crni ribiz

crni ribiz

Ako jako volite štrudlu od crnih ribiza, uzgojite ga u svojem vrtu. Jako, jako slatka štrudla biti će domaća za taj čas. Voćni sokovi, džem, pekmez, žele, kompot i vino su isto specijaliteti koje možete napraviti od ribiza.

Ako nemate vrt, ne brinite on može biti i na balkonu u velikoj posudi.
U nastavku slijedi postupak uzgoja koji je iznenaditi ćete se vrlo lak zadatak.

Ribes nigrum je dugovječna biljka, što je odlično jer ćete moći jako dugo uživati u ljepoti tog šarmantnog grma i zdravim plodovima koji su bogati C vitaminom.

Sadnja se obavlja između jeseni i početka proljeća na razmak od 1.5 m na sunčanom mjestu iako može podnijeti i blago sjenovite uvjete. Zemlju u kojoj ćete posaditi ribiz obogatite zrelim humusom, ribiz traži dobro pripremljenu zemlju. Malčirajte u proljeće organskim materijalom i zalijevajte tijekom suše. Pripazite kako ne bi zalijevali tijekom dozrijevanja plodova jer u suprotnom plodovi bi mogli popucati.
Kada ste posadili ribiz, skratite izdanke na jedan pup iznad tla, a u nadolazećoj zimi maknite slabije izdanke. Orezivanje opet napravite nakon berbe rezanjem straijih, slabih i krivo izraslih izdanaka.

Osjetljiv je na hladnoću i na visoke temperature. Uz nisku relativnu vlagu zraka i visoke temperature javlja se palež lišća. Najbolje temperature za dobar razvoj crnog ribiza su od 17 do 18° C.

Pazite kako vam ptice ne bi pojele plodove koje obožavaju, ali tko bi ima zamjerio. Štetnici koji napadaju ribiz su ribizova lisna uš, ribizova grinja koja napada pupove, ribizova lisna galica koja napada lišće. Od bolesti se pojavljuju pjegavost lista, pepelnica ribiza, hrđe, antraknoza… Preporučavam vam kupovinu kvalitetnog sadnog materijala.

Kako sam vam i obećala, postupak je jednostavan. Plodovi koji će vas razveseliti berite sa peteljkama i odmah možete krenuti u pripremu raznih poslastica. Bobice možete i zamrznuti.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar