Moj vrt

Vertikalni vrt za svaki stan

Vertikalni vrt

Prve asocijacije na riječ vrt zasigurno su kod većine povezane s bakinim dvorištem i mirisnim plodovima koje ste jeli netom poslije igre, tek ubrane. No većini stanovnika u stanovima to ostaje samo lijepa uspomena. S porastom svijesti o važnosti zdrave prehrane i života, klasične vrtove sve češće zamjenjuju vertikalni, odnosno balkonski vrtovi. Bez obzira na veličinu balkona ili čak bez njega, začinsko bilje i povrće možete uzgojiti vrlo jednostavno. Za nekoliko kuna i bez velike pažnje možete obogatiti okus svojih jela i biti sigurni što jedete. Osim toga, zeleni balkon može postati ljepše mjesto za druženje.

Nekoliko najvažnijih savjeta za sve one koji se odluče za balkonski vrtić:

  • Osigurajte svojim biljkama dovoljnu količinu svjetlosti i vode.

Kako bi vaše biljkice rasle, važno je da balkon dio dana bude na sunčanoj strani te da u blizini imate izvor vode. Ne zaboravite ih svakodnevno zaliti ili napravite vlastiti jednostavni sustav navodnjavanja.

  • Broj kvadrata za uzgoj vlastitog voća i povrća nije važan.

Ako imate mali balkon ili želite samo dio balkona preurediti u vertikalni vrt, možete od dasaka napraviti policu na koju će stati puno teglica. Druga opcija je da svoje biljke postavite u viseće teglice koje kukicama pričvrstite na strop. Ako žudite za vrtom, a nemate balkon, radna ploha ili bilo koje mjesto u stanu gdje dopire sunce idealno je za uzgoj citrusa koji uspijevaju u zatvorenom prostoru ili začinskog bilja koje ćete u svojim jelima koristiti cijelu godinu.

  • Za balkonske vrtove koristite materijale iz vlastitog doma.

Vrtovi u stanu ne moraju biti skupa investicija. Višak dasaka i čavlića ili stari namještaj može poslužiti umjesto polica kako bi biljke bile na povišenom i upijale više sunca, a staklenke, čaše, posudice i boce mogu biti teglice. Osim toga, hranu za korijenje napravite od kvasca i vode ili koristite ljuske od jaja koje su bogate kalcijem kako bi vaše biljke bile što zdravije i sa što više plodova. Budite kreativni, uključite ostale članove obitelji i iskoristite svoj životni prostor na najbolji način.

Ovaj simpatični oblik vrtlarenja svake godine postaje hobi sve većem broju ljudi jer spaja ugodno s korisnim. Osim što obogaćuje životni prostor, obogaćuje obroke i zdravlje.

Podignite pogled dok šetate gradom i pronađite ideje za vertikalni vrt na balkonima zgrada. Kreativna rješenja za vrtove u stanu pogledajte u fotogaleriji i pošaljite nam svoje slike i prijedloge.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar