Povrtnjak

Vrijeme je za sadnju ljutike

mlada ljutika

Kraj zime i početak proljeća je period kada se sadi luk kozjak odnosno ljutika.
To je crveni sitni luk koji raste u grozdovima ili svežnjevima. Oblika duguljastog ili okruglog, boje žute, crvene ili smeđe, ovisno o kultivaru.
Za proljetnu sjetvu sadi se od veljače do travnja, a za ljetnu sjetvu od kolovoza do rujna.

Potrebno je sunčano, otvoreno, vlažno i plodno stanište. Gnoj neka bude sitan i odstojao kojeg je potrebno staviti u tlo ujesen.
Razmak sadnje neka bude 15-18 cm na dubinu ispod površine, a razmak između redova neka bude 30 cm. Plijevite redovito i početkom ljeta zalijevajte po potrebi.
Berite ga od lipnja do rujna, ukoliko ga želite sačuvati za kasnije, prevrnite ga. Čim vrhovi požute, iskopajte ga i glavice osušite na suncu. Pohranite ga na hladno i tamno mjesto koje je zaštićeno od smrzavanja.

Dobro ga je posaditi zbliženo sa peršinom, to je tradicionalan način suzbijanja štetnika. Ljutiku kao i crveni luk napada lukova pipa koja dovodi do izobličavanja lišća i lukova muha od koje listovi požute i uvenu.
Uništite lukovice ako dođe do gljivičnih oboljenja truleži koju ćete uočiti u vidu venuća i sušenju lišća i truleži korijena koji ćete prepoznati po bijeloj prevlaci na napadnutim organima.

Ljutika je poznata po svojem jakom, ali slatkom okusu zbog kojega se i koristi u kulinarstvu, slobodno možete upotrijebiti i listove.

U video prilogu možete pogledati sadnju luka kozjaka.
https://www.youtube.com/watch?v=O6s3kezOCVU

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar