Zdravi zalogajčić

Vrijeme je za sušenje voća

close-up-photo-of-dried-banana-3872425 (1)

Najjednostavniji i najstariji način konzerviranja hrane je sušenje.

Sušenjem se mogu konzervirati razne namirnice: povrće, voće, meso, riba, ljekovito bilje, začinsko bilje, gljive. Ja ću se ovdje koncentrirati na voće. Sigurno doma imate domaćih jabuka, šljiva, krušaka koje iz vlastitog vrta ili vam je netko poklonio te zdrave plodove, pa kako vam ne bi propali najbolje je osušiti ih.
Znam kako to sve možete kupiti u dućanima, ali prednost domaćeg sušenja garantira svjež i bolje očuvan proizvod.

Prilikom sušenja je onemogućen razvoj mikroorganizama, pa tako i kvarenja jer iz plodova na povišenoj temperaturi ispari veliki dio vode. Svi znamo da bez vode nema života, tako se niti mikroorganizmi ne mogu razvijati.
Vlaga koja je ostala u osušenim namirnicama iznosi 10-15%, a sušeno voće ima 10-12% težine svježeg voća. Možete sušiti jabuke, kruške, smokve, marelice, breskve, šljive, od jagodičastog voća samo ribiz i borovnice.

Voće možemo sušiti na suncu i zraku ili u pećnici, mislim kako bi vam sada bilo pogodnije u pećnici ili probajte iskoristiti još ovih par sunčanih dana, važno je da nema kiše.
Prvenstveno voće koje ćete sušiti mora biti zrelo i zdravo. Ako je vaše domaće i nije tretirano onda imate sreće, ako je tretirano protiv štetočina dobro ga operite i osušite.

Na početku voće postavljamo na mjesto koje je najizloženije suncu i gdje ima puno zraka. Propuh bi bio najbolji. Premještamo ga u hlad kada je voće već gotovo suho, da se polaganije potpuno osuši. Tijekom sušenja kako bi se voće ravnomjerno osušilo nekoliko puta ga okrenite i obavezno zaštitite od insekata i prašine.
Postupak sušenja traje dva do tri dana ovisno o debljini i vrsti voća. Ostavite ga dva do tri dana na suncu i jedan dan u hladu, sušenje počnite ujutro, a navečer prije rose unesite ga u kuću.

U pećnici sušimo voće ako je kišovito vrijeme i to na limovima za pečenje prekrivenima bijelim papirom. Pazite kako temperatura ne bi bila previsoka, 50-60 stupnjeva celzijusa bi bila optimalna. Vrata pećnice češće otvarajte kako bi izašla para, a voće okrenite nekoliko puta da se osuši ravnomjerno.

Sušene marelice

Sušene marelice

Ako ste se odlučili za jabuke režite ih na kolutove debljine 1 cm kojima ste izvadili sjemenke. Prije sušenja potopite jabuku u vodu kojoj ste dodali limunov sok zbog očuvanja svijetlije boje. Ne sušite slatke i brašnaste sorte jabuka, odaberite tvrde. Suhe su kada se kriške dobro savijaju. Možete ih oguliti ili sušiti u kori, kao i kruške. Sitne kruške sušite cijele, a većima razrežite plodove na 4-8 dijelova. Prije sušenja ih blanširajte 5 minuta u vodi kojoj ste dodali šećera.
Šljive neka budu zrele, operite ih, skinite peteljku i stavite na sunce ili u pećnicu, češće ih okrećite i kada su već napola suhe možete im istisnuti košticu.
Breskve i marelice isto neka budu zrele, možete ih guliti, a i ne morate. Prepolovite ih i izvadite im košticu i stranu u kojoj je bila koštica okrenite gore.

Svježe voće koje obiluje šećerom i voćnom kiselinom imati će osvježavajući okus i nakon sušenja.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar