Moj vrt

Vrt u posudama

Biljke-u-posudama
Stvorite sami svoj prekrasan vrt u posudama i opuštajte se u uređenom prostoru koji ste kreirali. Izaberite biljke koje volite, a za originalan izgled pokušajte s različitim vrstama.

Kako bi imali manje posla oko održavanja izgleda i brige oko njih, preporučujemo sadnju višegodišnjih biljki poput malih stabala, trajnica, grmova, lukovičastih biljaka, četinjača i bršljana. Najbitnije je izabrati odgovarajuću posudu sa sustavom za drenažu tj. rupice, napravljenu od terakote ili kvalitetne plastike i hranjiv kompost.  Biljku smjestite na odgovarajuće mjesto jer neke vole sjenu, a druge uživaju u dužem boravku na suncu. Za mala stabla izaberite dovoljno velike i dojmljive posude, a zemlju oko stabla pokrijte malčem kako bi postigli još ljepši izgled.

grmljeŽivicu možete uzgojiti u velikoj pravokutnoj posudi s kotačićima te time dobiti pomični zeleni paravan. Stabla i grmovi  koji će izvanredno izgledati u posudama  su Dlanastolisni javor  (Acer palmatum), Vrba (Salix exigua), Jabuka (Malus sargenti), Šimšir (Buxus), Sobna aralija (Fatsia japonica), Zvjezdasta magnolija (Magnolia stellata), Rododendroni, Kalistemon (Callistemon), te Australska kordilina (Cordyline australis).

Uzgoj u posudama ima svoje prednosti jer možete saditi i osjetljive biljke. Njih uvijek možete skloniti od hladnoće i nepovoljnih vremenskih uvjeta, a možete ih poredati po visini tako da se nadopunjuje više i niže biljke. Više skupine biljaka stavite u stražnji dio aranžmana, a niže na police. Zidove i rešetke iskoristite sadeći vertikalno te iskoristite lijepe  viseće košare i slično. Važno je napomenuti kako se keramičke i plastične posude manje isušuju nego li one od terakote, a za premještajanje su lakše one plastične. Posude od aluminija ili drugih metala izgledaju odlično ali izbjegavajte ih stavljati na mjesta koja su jako izložena suncu jer će se previše zagrijavati. Biljke koje lijepo uspijevaju u hladu su Ajuga ,Begonija, Paprati, Fuksije, Koraljni zvončić, Vodenika, Bršljan, Tamjan, Ljubica, Zimzelen, Torenia, Protivak.

Kvalitetan i hranjiv kompost mora biti prilagođen biljci koju sadite, pa upamtite kako  jednogodišnje biljke i trajnice uspijevaju u višenamjenskom, bogatom kompostu, dok stabla i grmovi više vole zemljani kompost. On je ujedno i teži pa se time smanjuje mogućnost prevrtanja. Za biljke koje bi mogle biti izložene vjetru izaberite one s otpornim ili sivim lišćem za koje postoji manja šansa da će se osušiti. Koristite lagane posude i kompost na bazi zemlje, a koji se ne raspršuje. Omogućite im dovoljno vlage  i ne dopustite da zemlja presuši, a po želji dodajte i granule koje zadržavaju vodu. Oponašajte obrasce kiša pa tako u jesen oslabite zalijevanje i pripazite da zemlja nije ni suha ni previše vlažna. Presušene biljke možete spasiti tako da ih u teglici položite u veću posudu ispunjenu vodom i pustite da je biljka odozdo upija.

cvijece-u-plasticiZa cvjetnice odaberite gnojivo s visokim udjelom kalija, a ako želite bujnije listove koristite gnojivo bogato dušikom. Gnojiva u peletima su praktična ako nemate dovoljno vremena za prihranu tekućim gnojivom. Tijekom zime zaštitite biljke koje ostaju na otvorenom tako da posude omotate u najlon s mjehurićima ili birajte drvene posude koje će bolje izolirati biljku od hladnoće. Samu biljku je najbolje omotati materijalom poput vrtnog flisa jer omogućava biljkama da dišu. Svoje biljke čuvajte i pregledavajte od nametnika i bolesti, a za zauzvrat ćete dobiti komadić prirode i njenog zelenila u svom životnom prostoru.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar