Jeste li znali?

Kako zalijevati biljke

10631142975_2c9788c61e_k-e1426498484325

Vjerujemo da ste se često zapitali zašto vam biljke ugibaju kada ih redovito zalijevate.

Zapravo, činjenica je da biljke češće ugibaju zbog obimnog zalijevanja nego zbog sušenja. Mnogi ne obraćaju pažnju da je zimski period upravo period kada biljke treba zalijevati mnogo rjeđe. Čimbenici koji treba uzeti u obzir su i temperatura zraka, te zemlja u kojoj je cvijeće posađeno.

Obilnim zalijevanjem dolazi do truljenja korijena, a zatim i lišće počinje da vene. To je izazvano predugim stajanjem korijena biljke u hladnoj vodi, jer do korijena ne stiže zrak te biljka prestaje upijati vodu.

Kako bi otkrili trune li korijen, biljku je potrebno pažljivo izvaditi iz posude i provjeriti je li korijen poprimio smeđu boju truljenja. U slučaju da je sloj korijena smeđ i ljepljiv, te se lako odvaja, potrebno ga je ukloniti, a zdrave dijelove osušiti i presaditi u novu zemlju.

Biljke najviše treba zalijevati u periodu intenzivnog rasta: u proljeće i ljeti, a posebno prilikom cvjetanja. Biljke u hladnijem periodu miruju, te ih potrebno manje zalijevati. Međutim, ako su biljke tijekom zime u grijanoj prostoriji, treba ih zalijevati isto kao i ljeti. Biljke čiji korijen ispunjava cijelu posudu, zahtijevaju više vode nego biljke koja ima manje korijenje. Prilikom zalijevanja treba obratiti pažnji i na vrstu zemlje, kao i na posudu u kojoj se nalazi biljka.

proljece-e1425996370336
Supstrat u koje se najčešće sadi saksijsko bilje mnogo lakše upija vodu i sporo se suši. Međutim, ako se presuši, više ne upija vodu. U tom slučaju posudu sa biljkom treba namočiti u vodu na 15-20 minuta. Glinene posude upijaju dio vode prilikom zalijevanja, tako da je biljke u glinenim posudama potrebno više zalijevati.

Potrebno je vremena i iskustva da naučimo koliko je potrebno koju biljku zalijevati. Najpovoljnije vrijeme je ujutro, jer se temperatura prostorije postepeno povećava, a s tim i potreba biljke za vodom.

Kaktusima i sukulentima zimi, kada ima manje sunca, posebice ne odgovara puno vode. Tek u proljeće počinjemo s većom količinom vode za zalijevanje. Biljke koje imaju dlakavo lišće (afrička ljubičica), ne vole da im se listovi poprskaju. Takve biljke je najbolje zaliti u tanjurić posude i pustiti 15 minuta da biljka upije potrebnu vlagu, a zatim izliti višak.

Naišli smo na još jednu dilemu: voda iz vodovoda ili kišnica? Voda iz vodovoda sadrži dosta kalcija, ali je pogodna za zalijevanje sobnog bilja. Međutim, ako se kapljice zadržavaju na listovima, potrebno ih je obrisati. Biljke kao što su azeleja, erika, bromelija traže kišnicu. Biljke koje ne podnose kalcij treba zalijevati prokuhanom vodom.

Uz malo strpljenja i pažljivog promatranja vaše biljke, lako ćete shvatiti njene potrebe. Ako stvari ne želite prepustiti slučaju, možete nabaviti i mjerače za mjerenje vlažnosti zemlje.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar