Moj vrt

Zaštita bilja od štetočina i bolesti

3872059207_f20c599c77_b-e1426498566492

Ako ste zasadili svoj eko vrt i, umjesto da uživate u njemu, morate se neprestano boriti s raznim nametnicima, štetočinama i bolestima biljaka, onda biste u ovom članku mogli pronaći korisne savjete koji bi vam mogli pomoći da se izborite s tim problemima.

Kako se u proljeće budi cijela priroda, tako i mnoge vrste štetočina koje su prespavale zimsko razdoblje postaju aktivnije. Iako se protiv nekih biljnih bolesti moramo boriti tijekom cijele godine, u proljeće dolazi do bakterijskih i gljivičnih oboljenja raznog bilja.

Kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, prvi korak je da temeljito pregledate biljku. Pogledajte jesu li listovi zdravi ili se na njima nalaze biljne uši. Provjerite ima li suhih listova. Ako ih ima, potrebno ih je ukloniti. Pazite da biljku zalijevate redovito i u količinama koje joj odgovaraju. Možete ih tretirati i kemijskim sredstvima, ali mi ćemo vam u nastavku teksta ponuditi neke smjernice koje se odnose na ekološku zaštitu bilja.

Prije svega, da bi biljka bila zdrava treba biti zdravo i tlo u kojem raste i iz kojeg crpi hranjive tvari. Nakon zimske hibernacije potrebno je aktivirati tlo, a biljke koje ga obogaćuju i gnoje su: kopriva, volovski jezik, gavez, sjeme komorača, cvijet komorača, lišće cikle. Ove biljke možete koristiti kao prirodno gnojivo tako da ih usitnite i spremite u glinene posude s vodom, koju kasnije koristite za zalijevanje tla oko biljaka. Usitnjena kopriva natopljena u vodi ima snažan i neugodan miris, ali je vrlo djelotvorna kako za gnojenje tla tako i za borbu protiv štetočina koje napadaju biljke. Osim koprive, protiv nametnika su vrlo djelotvorne i sljedeće biljke: kamilica, vratić, ljupčac, pelin, stolisnik, buhač i list bazge. Potrebno je samo da usitnite ove biljke i pustite da odstoje u vodi 1-3 dana, nakon čega možete prskati svoje biljke. Tako ćete suzbiti nametnike.

Protiv bolesti biljaka možete vrlo jednostavno pripremiti zaštitna sredstva. Sprej protiv kukaca napravit ćete tako da usitnite i nagnječite glavicu češnjaka, prelijete je biljnim uljem i nakon toga ostavite da miruje dva dana. Ostale biljke koje sprečavaju bolesti poput gljivičnih oboljenja, grinja, hrđe lista su: preslica, poriluk, vratić, paprat, brezov list. Ove biljke potopite u vodu i ostavite da odstoje najmanje 24 sata. Nakon toga ih u toj vodi kuhajte pola sata, pa ih iscijedite i prskajte biljke.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći, ali uvijek imajte na umu da je potrebno redovito kontrolirati biljke i brzo reagirati kako se poslije ne bi morali boriti s nametnicima i bolestima bilja.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar