Moj vrt

Zaštitite vrt od vjetra

Zaštitite vrt od vjetra

Priroda je nepredvidljiva i prirodu ne možemo kontrolirati, ona je divlja, svoja, ponekad i nemilosrdna. S druge strane ona je prpošna, topla, plodna, zanimljiva i zaigrana.

Usprkos svemu tome na nama je zaštiti vrt od vremenskih neprilika. Ovaj puta od vjetra.
Vjetar se pojavljuje kao posljedica neravnoteže u tlaku zraka između različitih točaka u atmosferi. Topao zrak se podiže, a hladni nastoji zauzeti njegovo mjesto.
Vjetar djeluje mehanički, rjeđe kemijski. Slani tj. morski vjetar nosi čestice soli pa dolazi do defolijacije biljaka. Topli i suhi vjetrovi isušuju polen, umrtvljuju lišće i mladice. Hladni vjetrovi usporavaju vegetaciju i pridonose smrzavanju biljaka. Jaki vjetrovi povećavaju isparavanje.

Kako vjetar izaziva neprilike za biljke, tako izaziva i neprilike za vrtlara jer po vjetru nije ugodno vrtlariti.

Kako bi bar malo ublažili nepogode koristimo vjetrobran koji smanjuju brzinu vjetra.
Vjetrobrani mogu biti mrtvi (suhozid, pleteri) i živi (trave, grmlje i drveće).
Živica je najbolja i najefikasnija obrana od vjetra, umanjuje brzinu, ne izaziva vrtloge, moglo bi se reći da djeluje poput filtera. Najbolji su listopadni i zimzeleni grmovi.
Možete postaviti i zid koji zaustavlja vjetar, ali vam to ne bi preporučila jer on diže vjetar i stvara se vrtlog što može biti vrlo opasno.
Drveće odnosno stablašice se upotrebljavaju kao vjetrobran.
Alternativa može biti specijalno dizajnirana plastična mreža koja se može koristiti kao vjetrobran. Znam, važna je i estetika vašeg vrta, ali ovakva zaštita se pokazala izuzetno funkcionalnom.

Nedostaci kod vjetrobrana su zasjenjivanje kultura, oduzimanje površine, dolazi do kompeticije između vrsta za hranjiva i vodu, a prednosti su smanjivanje štetnih mehaničkih utjecaja, smanjuje se evapotranspiracija, smanjuje se prenošenje soli i praškastih čestica, a u hladnijim područjima snijeg koji se zadržava je izvor zimske vlage za kulture.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar