Moj vrt

Zavirite u egzotične vrtove

Rajski cvijet

Nastali na tlu najstarijih civilizacija na svijetu, očuvani egzotični vrtovi kriju mnoge tajne. U potpuno drugačijim klimatskim uvjetima, carevi, faraoni i drugi vladari njegovali su ih s posebnom pažnjom. Raskošnost egzotičnih biljaka bila je prestiž, a ljekoviti recepti dobro čuvani. Zahvaljujući mornarima i putnicima, egzotične biljke danas pronalazimo i izvan njihova prirodnog staništa. Brojni egzotični vrtovi otvoreni su za posjetitelje pa ako vas put odvede, evo što možete vidjeti.

Europski egzotični vrtovi

Kneževina Monako krije jedan od najljepših egzotičnih vrtova sa nekoliko milijuna biljnih vrsta poznatih kao sukulenti. To su biljke koje su se prilagodile tropskoj klimi na različite načine. Jedan od njih je posjedovanje hipertrofiranog organa (lišća ili debla) koji zadržava vodu, a njihov najpoznatiji predstavnik je kaktus. Ovaj vrt otvoren je 1933. godine na stjenovitoj strani planine, 60 metara iznad zemlje. Prapovijesna špilja unutar vrta carstvo je stalagmita i stalaktita koji su nastajali tisućljećima. Jedinstveni doživljaj flore!

Hrvatskim rajskim vrtom naziva se Palmižana, uvala na Paklenim otocima na Jadranu. Nekoliko tisuća egzotičnih biljnih vrsta, kaktusa, mimoza i agava koje je obitelj Meneghello prije više od sto godina donijela na otok, tvori rijedak botanički vrt.

Tropski vrtovi

U državama i na otocima oko ekvatora mogu se pronaći najneobičnije biljne vrste na svijetu. Uređeni botanički vrtovi ili pustinjska polja Afrike i srednje Amerike prepuna su palmi, kaktusa, agava, hibiskusa, oleandara i grmova.

Takve biljke nazivaju se kserofiti jer podnose sušu i slanost. One su žilave, mogu doživjeti nekoliko stotina godina i utočište su za mnoge životinje. Kserofiti pohranjuju vodu u svojim organima ili imaju dugo korijenje kojim učvršćuju tlo, a stabljike i listovi smanjuju brzinu pješčanih vjetrova. Osim kaktusa, koji su karakteristične pustinjske biljke, neobično je to da se porodica graška i suncokreta također ubrajaju u ovu vrstu.

Tropski vrtovi su, osim ukrasnog bilja, prepuni voćki kojima pogoduje vruća klima s puno sunca i malo padalina. Pa tako agrumi, ananas, banana, mango, papaja, kivi, kokos i mnoge druge voćke sve češće pronalaze mjesto u privatnim vrtovima.

Europski tropski vrt Monte Palace smješten je u Portugalu na otoku Madeira.

Azijski vrtovi

Azijska orijentalna kultura svoje vrtove njeguje na poseban, gotovo umjetnički način. Misterioznost, jednostavnost, detalji i poštivanje prirode karakteristike su tih vrtova. Umjesto raskoši zelenila i bilja, u azijskom vrtu češće će se naći bonsai drvca, bambusi, japanska trešnja, bor, javor, grmovi, kamenčići i voda. Puno pažnje posvećuje se dizajnu i izgledu, stoga u vrtovima dominiraju mostići, krivudave stazice s mahovinom, fontane i kipovi. Smisao vrta je odraz prirode u minijaturi te postizanje zena, odnosno ravnoteže. To se prepoznaje prema čistim linijama i minimalizmu u uređenju. Azijski vrtovi prilagođeni su meditaciji i ceremonijama ispijanja čaja. Replika japanskog vrta u Europi nalazi se u Monte Carlu.

Egzotične biljke popularne su za uzgoj u vlastitom domu jer su gotovo samoodržive, a neobičnim izgledom ukrašavaju okolinu. Tropske voćke ili azijsko cvijeće u vrtu ili unutar doma uspijeva i u kontinentalnom dijelu. Jeste li vi pokušali uzgojiti egzotičnu biljku i unijeti dašak Azije ili tropa u svoj vrt? Pišite nam svoja iskustva i savjete.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar