Specijalitet tjedna

Znate li što je voćni sir?

Znate li što je voćni sir

Voćni sir je gusti tvrdi desert od voća dobiven dugim kuhanjem kaše i šećera. To je stari način konzerviranja voća. Mana mu je ta što se takvim dugim kuhanjem uništava većina vitamina, ali sve se isplati zbog finalne poslastice koja izgleda vrlo privlačno. Neka vam voćni sir bude zimski kolač tijekom hladnih dana.

Voćni sir možete pripremiti od marelica, brusnica, dunja od kojih se najčešće priprema zbog visoke količine pektina, pa se kuhana masa odlično želira i sir ostaje dugo sočan.
Sir se kuha na jakoj vatri uz konstantno miješanje. Kada se masa odvaja o kuhače sir je kuhan.

VOĆNI SIR OD DUNJA

Potrebno vam je:
1 kg kaše od dunja
1 kg šećera

Priprema:
Oprane i obrisane neoguljene dunje razrežite na četvrtine i kuhajte ih prekrivene vodom dok ne omekšaju. Vodu ocjedite, a dunje propasirajte. Zatim izvažite kašu i dalje kuhajte sa jednakom količinom šečera dok se masa ne počne odvajati od kuhače. Na kraju možete dodati malo limunovog soka i narezanih badema. Vrelu masu stavite u kalupe i kada se skrute drugi dan istresite na dasku i neka se prosuše nekoliko dana.
Možete umjesto soka od limuna dodati sok od malina, ali tada kuhajte nešto duže, a sir će imati prekrasnu ružičastu boju.

Gotov je voćni sir i možete krenuti u degustaciju, a ostatak spremite u limene kutije i zatvorite. Čuvajte na suhom mjestu 6-8 mjeseci.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar